Žiemos vakarams, kai norisi kažko šilto, sotaus ir skanaus, idealus pasirinkimas – vegetariškas sūrio apkepas. Šis receptas ne tik paprastas, bet ir greitai paruošiamas – vos per 45 minutes turėsite garuojantį apkepą ant savo stalo. Užpildytas daržovių įdaru ir pagardintas gausiu sūrio sluoksniu, šis apkepas su traškia sluoksniuota tešla yra tikras namų komforto maistas.
Vegetariškas sūrio apkepas: receptas
Ingredientai
Įdarui:
- 1 didelis žiedinis kopūstas
- 2 porai, supjaustyti 2 cm griežinėliais
- Nedidelis sviesto gabalėlis
- 200 g pievagrybių, perpjautų pusiau
- 115 g šaldytų žirnelių
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
Sūrio padažui:
- 55 g sviesto
- 55 g paprastų miltų
- 450 ml karšto pieno
- 2 arbatiniai šaukšteliai Dižono garstyčių
- 115 g brandinto čederio, stambiai tarkuoto
- 55 g parmezano, stambiai tarkuoto
- Druska ir juodieji pipirai
Apkepuo pagrindui:
- 375 g sluoksniuotos tešlos
- 1 kiaušinis, išplaktas

Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (arba 180 °C su ventiliatoriumi). Žiedinį kopūstą padalinkite į mažus, lygius žiedynus.
- Užvirkite didelį puodą sūdyto vandens. Suberkite porus ir virkite 4 minutes. Tuomet sudėkite žiedinio kopūsto žiedynus ir lapus, virkite dar 3 minutes. Nusausinkite ir perplaukite šaltu vandeniu, atidėkite į šalį.
- Dideliame puode ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies. Suberkite miltus ir maišykite 1 minutę. Palaipsniui pilkite karštą pieną, nuolat plakdami, kol masė sutirštės. Įmaišykite garstyčias, čederio ir parmezano sūrį, pagardinkite druska bei pipirais. Leiskite padažui šiek tiek atvėsti.
- Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite pievagrybius ant stiprios ugnies apie 3 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais, tuomet leiskite ataušti. Viską – šaltas daržoves, žirnelius ir grybus – sudėkite į sūrio padažą, išmaišykite ir supilkite į pyrago formą.
- Sluoksniuotą tešlą išvyniokite ir nuo vieno krašto nupjaukite 7 cm juostą, padėkite ją į šaldytuvą. Likusią tešlą šiek tiek iškočiokite, kad ji būtų didesnė už pyrago formą.
- Pyrago kraštus aptepkite plaktu kiaušiniu, uždėkite tešlos lakštą ir prispauskite kraštus, kad užsandarintumėte. Perpjaukite viduryje mažą skylutę, kad išsiskirtų garai.
- Iš šaldytuvo išimtą tešlos juostą iškočiokite ploniau, susukite į ilgą juostą ir supjaustykite siaurais gabalėliais. Juos panardinkite į kiaušinio plakinį ir atsitiktinai išdėliokite ant pyrago viršaus.
- Pyragą kepkite apie 40–45 minutes, kol tešla taps auksinės spalvos, o padažas burbuliuos kraštuose.
Vegetariškas sūrio apkepas – tai puikus pasirinkimas tiek jaukiems šeimos vakarams, tiek šventinėms progoms. Šis receptas yra paprastas, tačiau rezultatas džiugins tiek jūsų skonio receptorius, tiek akis. Skanaus!
Šaltinis: https://www.express.co.uk/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.