Mokslininkai teigia, kad daugiau riebalų, susikaupusių šlaunų raumenyse, gali padidinti kelio osteoartrito riziką. Naujas tyrimas nustatė, kad ultraperdirbtų maisto produktų vartojimas gali lemti didesnį riebalų kiekį žmonių šlaunų raumenyse.
JAV Kalifornijos universiteto San Fransiske (UCSF) mokslininkai analizavo 666 asmenų, kurių vidutinis amžius buvo 60 metų, duomenis. Šie asmenys dalyvavo Osteoartrito iniciatyvoje, tačiau dar nebuvo diagnozuoti šios ligos ar skausmo.
Tyrimas, pristatytas kasmetiniame Šiaurės Amerikos radiologų draugijos susitikime, parodė, kad didesnis ultraperdirbtų maisto produktų (UPF) vartojimas buvo susijęs su padidėjusiu riebalų kiekiu šlaunų raumenyse.
Šis ryšys buvo pastebėtas neatsižvelgiant į dalyvių kalorijų suvartojimą, kūno masės indeksą (KMI) ar fizinio aktyvumo lygį.
„Šio tyrimo naujumas yra tas, kad jame tiriamas mitybos kokybės poveikis, konkrečiai ultraperdirbtų maisto produktų vaidmuo, susijęs su riebalų kiekiu šlaunų raumenyse, vertinamas naudojant MRT“, – pareiškime sakė UCSF radiologijos mokslininkė ir tyrimo autorė dr. Zehra Akkaya.
Mityba buvo analizuojama naudojant NOVA klasifikaciją
Mityba buvo analizuojama naudojant NOVA klasifikaciją, kuri maistą ir gėrimus dalija į keturias kategorijas, atsižvelgiant į jų apdorojimo lygį.
Ultraperdirbti maisto produktai apima pusryčių dribsnius, gazuotus gėrimus ir paruoštus valgius bei kitus stipriai perdirbtus maisto produktus.
Tyrime buvo naudojama magnetinio rezonanso tomografija (MRT), siekiant ištirti ryšį tarp griaučių raumenų kokybės ir mitybos kokybės.

Osteoartrito rizikos padidėjimas
Mokslininkė pažymėjo, kad ankstesni tyrimai parodė, kad šlaunų raumenų kokybės sumažėjimas gali būti susijęs su kelio osteoartrito atsiradimu ir progresavimu.
Osteoartritas, liga, kuria kremzlė, sauganti kaulų galus sąnariuose, suyra ir sukelia skausmą, yra „labai susijęs su nutukimu ir nesveiku gyvenimo būdu“, – sakė mokslininkė.
Pasak Mayo klinikos, kiti rizikos veiksniai, tokie kaip amžius, lytis ir sąnarių traumų istorija, taip pat gali turėti įtakos.
Tačiau „supratimas apie šį ryšį gali turėti svarbių klinikinių padarinių, nes tai suteikia naują perspektyvą, kaip mitybos kokybė veikia raumenų ir kaulų sistemos sveikatą“, – pridūrė Akkaya.
Osteoartritas nėra vienintelė liga, kuri buvo siejama su per dideliu riebalų kaupimu žmonių raumenyse.
Raumenų riebalai buvo siejami tiek su insulino rezistentiškumu, tiek su 2 tipo diabetu.
Kiti tyrimai siejo riebalų kaupimąsi raumenyse su širdies ir kraujagyslių ligomis bei raumenų atrofija.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.euronews.com