Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naudinga

Pasak ekspertų, šie gėrimai negali būti plikomi verdančiu vandeniu

Aurimas Kavaliūnas
Autorius Aurimas Kavaliūnas
Publikuota: 2024-12-19
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu.
Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu.

Daugelis iš mūsų mėgsta greitai pasigaminti mėgstamą gėrimą, tiesiog užpylę jį verdančiu vandeniu. Tačiau ne visi gėrimai tokį apdorojimą ištveria be pasekmių. Verdantis vanduo, nors ir sterilus, gali neigiamai paveikti kai kurių gėrimų skonį, aromatą ir netgi sveikatą. Šiame straipsnyje aptarsime gėrimus, kurių plikymas verdančiu vandeniu yra nepageidautinas ir paaiškinsime, kodėl.

Arbata: subtili pusiausvyra tarp skonio ir karščio

Arbata, kaip ir vynas, yra subtilūs gėrimai, kurių skonis ir aromatas priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant vandens temperatūrą. Verdantis vanduo (100°C) gali „nudeginti” arbatos lapus, dėl ko:

  • Padidėja taninų išsiskyrimas. Dėl to arbatos skonis tampa kartus ir nemalonus.
  • Sumažėja subtilūs aromatai. Aukšta temperatūra gali „sudeginti” subtilius aromatinius junginius, prarandant arbatos unikalų kvapą.
  • Pažeidžiama arbatos lapų struktūra. Per karštas vanduo gali sugadinti lapų ląsteles, sumažindamas naudingų medžiagų išsiskyrimą.

Kiekvienos arbatos rūšies optimalus plikymo temperatūra skiriasi:

  • Žalioji arbata: 70-80°C
  • Baltoji arbata: ~70°C
  • Juodoji arbata: 90-100°C

Per karštas vanduo taip pat gali:

Sutrikdyti arbatos lapų veikliųjų medžiagų balansą. Dėl to gali sumažėti arbatos teigiamas poveikis sveikatai.

Sumažinti naudingų savybių išsiskyrimą. Aukšta temperatūra gali sunaikinti kai kuriuos vitaminus ir antioksidantus.

Kava: subtilus aromato balansas

Nors kavą dažnai plikome verdančiu vandeniu, per karštas vanduo gali sudeginti kavos pupeles, sukeldama nemalonų kartaus skonio ir deginto aromato pojūtį.

Optimali kavos plikymo temperatūra yra apie 90-96°C. Aukštesnė temperatūra gali išgauti per daug kavos aliejų, kurie gali sukelti rūgštumo pojūtį ir nemalonų poskonį. Taip pat, per karštas vanduo gali pažeisti kavos malimo struktūrą, išskirdamas daugiau nepageidaujamų medžiagų.

Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu. Kava

Žolelių užpilai: sveikata ir skonis

Daugelis žolelių užpilų yra jautrūs aukštai temperatūrai. Verdantis vanduo gali sunaikinti kai kurias vertingas žolelių savybes, tokias kaip vitaminai ir antioksidantai.

Kai kurioms žolelėms, pavyzdžiui, ramunėlėms, geriausia naudoti šiek tiek vėsesnį vandenį (apie 80-90°C), kad išsaugoti jų subtilų aromatą ir naudingas savybes. Per karštas vanduo gali padaryti žolelių užpilą kartų ir nemalonų gerti.

Vaisių ir daržovių nuovirai: išsaugoti maistingąsias medžiagas

Vaisių ir daržovių nuovirai taip pat neturėtų būti plikomi verdančiu vandeniu. Verdantis vanduo gali sunaikinti daugumą vitaminų ir mineralų, kurie yra svarbūs mūsų sveikatai.

Geriausia naudoti šiltą vandenį (apie 70-80°C) arba netgi tiesiog karštą vandenį, kad išsaugoti maistingąsias medžiagas ir gauti skanų ir sveiką gėrimą.

Kakava: subtilus skonio derinys

Kakava, ypač kokybiška, yra jautri aukštai temperatūrai. Verdantis vanduo gali sudeginti kakavos miltelius, dėl ko:

  • Susidaro kartus skonis. Aukšta temperatūra išskiria per daug karčiųjų medžiagų, sugadindama subtilų kakavos skonį.
  • Prarandamas malonus aromatas. Deginimas aukštoje temperatūroje naikina subtilius aromatinius junginius, todėl kakava tampa ne tokia kvapni.
  • Susidaro nemalonus poskonis. Be kartumo, gali atsirasti ir deginto, sudeginto skonio pojūtis.

Geriausia kakavą plikyti šiek tiek vėsesniu vandeniu (apie 70-80°C), siekiant:

Išvengti nemalonių priemaišų. Žemesnė temperatūra neleidžia kakavos milteliams „sudegti”, todėl gėrimas lieka skanus.

Išgauti pilną skonį. Optimali temperatūra leidžia išlaisvinti visus kakavos skonius ir aromatus be nepageidaujamų priemaišų.

Išsaugoti subtilų aromatą. Žemesnė temperatūra padeda išsaugoti subtilius kvapus, suteikiant gėrimui malonų aromatą.

Gėrimai, kurių negalima plikyti verdančiu vandeniu. Kakava

Išvada: tinkama temperatūra – skonio ir sveikatos garantas

Tinkama vandens temperatūra yra labai svarbi norint paruošti skanų ir sveiką gėrimą. Verdantis vanduo, nors ir atrodo kaip greičiausias ir paprasčiausias būdas, gali neigiamai paveikti daugelio gėrimų skonį, aromatą ir netgi naudingas savybes.

Atsižvelgiant į gėrimo rūšį, pasirinkite tinkamą vandens temperatūrą, kad galėtumėte mėgautis pilnaverčiu jo skoniu ir nauda sveikatai. Nepatingėkite pasidomėti rekomenduojamomis temperatūromis ir mėgaukitės savo gėrimais visavertiškai!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:gėrimaiRedakcija rekomenduojaSveikatos savybėsVerdantis vanduo

AutoriusAurimas Kavaliūnas
Esu Aurimas Kavaliūnas, kulinarinių straipsnių redaktorius Laikas.lt portale. Savo straipsniuose stengiuosi apjungti aistrą maisto gaminimui ir nenumaldomą norą eksperimentuoti su įvairiais patiekalų receptais. Mėgstu pirmiausiai viską išbandyti pats ir vėliau pasidalinti naudingais patarimais bei patobulintais receptais su savo skaitytojais. Tikiuosi, kad mano entuziazmas ir kūrybiškumas įkveps kitus gaminti maistą su tokia pačia meile bei užsidegimu.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Krevetės drebučiuose
Receptai

Krevetės drebučiuose

2024-01-31
Pyragas su varške ir obuoliais
Desertai

Pyragas su varške ir obuoliais

2024-01-06
Keptų šprotų mišrainė
Receptai

Keptų šprotų mišrainė

2024-01-02
Kukurūzų košė
Košės

Kukurūzų košė

2024-01-02

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?