Jei norite daugiau gaminti namuose, bet nenorite, kad milijonas virtuvės įrankių ir prietaisų užimtų vietą, turėtumėte apsvarstyti galimybę į savo arsenalą oro gruzdintuvę. Šie ant spintelės laikomi prietaisai dažnai turi daugiau nei vieną funkciją, pavyzdžiui, kepimą, kepimą orkaitėje, pašildymą, kepimą ir net džiovinimą. Oro gruzdintuvė naudojama gaminti klasikinius orkaitėje kepamus gaminius, tokius kaip vištienos sparneliai, bulvių skiltelės ir lašiša, bet taip pat galite gaminti ir gana netikėtų patiekalų orkaitėje keptuvėje, pavyzdžiui, pyragus, kiaušinius ir skrebučius.
Jei esate naujokas arba tiesiog norite kuo geriau išnaudoti savo būsimą mėgstamiausią virtuvės prietaisą, žemiau pateiksime patarimų kaip tobualai iškepti traškius mėgiamus patiekalus.
Kas yra oro gruzdintuvė?
Oro gruzdintuvės būna įvairių formų ir dydžių. Nors kai kurios primena skrudintuvus ar miniatiūrines konvekcines orkaites, dauguma yra cilindrinės, aukštesnės ir gilesnės nei platesnės, ir turi išimamą kepimo krepšelį (arba du).
Taigi, kas tiksliai yra oro gruzdintuvė? Tai kompaktiškas virtuvės prietaisas, gaminantis maistą greitai cirkuliuojant karštą orą. Šis procesas leidžia maistui tapti traškiam ir apskrudusiam iš visų pusių. Oro gruzdintuvės viršuje arba apačioje yra šildymo elementas, gebantis pasiekti iki 200–230°C temperatūrą, ir ventiliatorius oro cirkuliacijai užtikrinti. Išimamas kepimo krepšelis, turintis angas oro pralaidumui, lengvai įstatomas ir išimamas.
Funkcionalumas panašus į konvekcinės orkaitės, tačiau oro gruzdintuvė turi keletą privalumų. Ji įkaista ir gamina greičiau nei įprasta orkaitė. Dėl mažesnės talpos, maistas tampa traškesnis, o aliejaus sunaudojama mažiau.
Be to, oro gruzdintuvės yra ekonomiškesnės energijos sąnaudų atžvilgiu. Vis dėlto, kai kuriais atvejais orkaitė gali būti geresnis pasirinkimas. Oro gruzdintuvės nėra idealios dideliems maisto kiekiams ar kai kuriems patiekalams, ypač tiems, kuriuose yra daug padažo ar sūrio, gaminti.

Oro gruzdintuvės naudojimas
Optimalus oro gruzdintuvės naudojimas priklauso nuo konkretaus modelio ir gaminamo patiekalo. Vis dėlto, šio prietaiso valdymas paprastas, o dauguma modelių veikia panašiai. Net ir neturėdami patirties, suprasite intuityvią oro gruzdintuvo sąsają ir lengvai valdysite ribotą mygtukų skaičių.
Standartinė oro gruzdintuvės naudojimo instrukcija:
- Įkaitinkite oro gruzdintuvę iki reikiamos temperatūros.
- Išimkite kepimo krepšelį ir sudėkite produktus vienu sluoksniu, palikdami tarpus tarp jų.
- Įstatykite kepimo krepšelį atgal į prietaisą ir nustatykite laikmatį.
- Kepimo metu (apie vidurį) apverskite produktus arba pakratykite krepšelį.
- Išimkite paruoštą maistą ir patiekite, prireikus palikdami atvėsti.
- Atvėsusią oro gruzdintuvę atjunkite nuo elektros tinklo ir išplaukite nuimamas dalis.
Ši instrukcija tinkama daugeliui receptų, pavyzdžiui, vištienos šlaunelių ir kepamų bulvių gamybai. Tačiau kitiems receptams gali prireikti korekcijų. Pavyzdžiui, norint pasiekti traškių daržovių, prieš kepimą apipurkškite jas aliejumi arba apvoliokite jame.
Be to, gali prireikti dažniau (kas kelias minutes) kratyti kepimo krepšelį, siekiant užtikrinti tolygų apskrudimą. Kai kuriems produktams, kaip kiaušiniai ar pyragai, prireiks specialių priedų, pavyzdžiui, silikoninių formelių.
Patarimai gardesniems patiekalams
Oro gruzdintuvių populiarumą lemia patogumas, universalumas, efektyvumas ir prieinama kaina. Išbandę oro gruzdintuvę, greičiausiai nebenorėsite grįžti prie kitų gamybos būdų.
Atraskite daugybę naudingų patarimų ir gudrybių, kaip išgauti tobulai traškius rezultatus. Štai keletas pagrindinių rekomendacijų:
- Neperskraukite kepimo krepšelio. Oro cirkuliacijai tarp produktų yra būtina laisva erdvė, kad visi jie tolygiai apskrustų.
- Naudokite švelnius įrankius. Siekiant išvengti nelimpančios dangos pažeidimo, naudokite silikoninius arba medinius įrankius, o ne metalinius.
- Kruopščiai nusausinkite produktus. Pašalinkite perteklinę drėgmę popieriniu rankšluosčiu nuo mėsos, žuvies ir daržovių, kad kepimo metu jie tolygiau apskrustų ir netaptų minkšti.
- Adaptuokite orkaitės receptus. Naudojant oro gruzdintuvę, sumažinkite orkaitės recepto temperatūrą 25 laipsniais ir kepimo laiką 20 procentų.
- Valykite po kiekvieno naudojimo. Nors nelimpanti danga gali atrodyti švari, reguliarus valymas apsaugos nuo kvapų ir riebalų sankaupų, kurios kelia gaisro pavojų.

Saugus oro gruzdintuvės naudojimas
Taip pat turėtumėte susipažinti su pagrindinėmis oro gruzdintuvės naudojimo saugos taisyklėmis. Gaminti maistą gerai vėdinamoje patalpoje ir žinoti naudojamo aliejaus maksimalią kepimo temperatūrą, kad išvengtumėte dūmų.
Niekada nestatykite oro gruzdintuvo ant viryklės, nepilkite į jį aliejaus ir nenaudokite jo šalia degių medžiagų. Net ir naudojant daugiau aliejaus nei nurodyta recepte, gali kilti gaisro pavojus.
Naudokite orkaitės pirštines ir būkite atsargūs tvarkydami karštą oro gruzdintuvę ar maistą. Ir, žinoma, perskaitykite instrukciją, kad tiksliai žinotumėte, kaip naudoti konkrečią oro gruzdintuvę.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://www.realsimple.com/