Nepaneigiama pieno ir jo produktų nauda tikrai verta dėmesio. Pienas efektyviai malšina alkį ir turi tokią pat maistinę vertę kaip 500 gramų jautienos.
Pasak mitybos specialistės Svetlanos Černuševič, parduotuvių pieno kokybė yra patikima, nes pasterizavimo procese pašaliname patogeninius mikroorganizmus.
Ji taip pat pažymi, kad pieno milteliai yra tiesiog drėgmės netekęs pilnavertis pienas.
Renkantis pieno gaminius, labai svarbu įvertinti jų gamybos metodą, nes nuo to priklauso galutinis produktas. Pasterizuoto ir šviežio pieno skonio ypatybės gerokai skiriasi.

Šviežias karvės pienas ne tokia gera alternatyva?
Nors šviežias karvės pienas turi savitą skonį, jis gali kelti pavojų sveikatai, nes melžimo metu jame gali atsirasti teršalų, tokių kaip pūliai.
Parduotuvėse parduodamas pienas praeina daugybę kokybės patikrinimų, todėl jį vartoti yra visiškai saugu, o šviežiame piene ne visuomet galima užtikrinti tokį patikimumo lygį.
Be to, verta atkreipti dėmesį į tai, kad su amžiumi mūsų organizmas pieną pasisavina prasčiau, todėl jį vartojant reikia stebėti savo fizinę savijautą.
Pieno produktai nėra būtini suaugusiems
Harvardo universiteto svekatos fakultelo publikacijoje rašoma, kad pienas ilgą laiką buvo laikomas svarbiu kalcio ir kitų maistinių medžiagų šaltiniu, ypatingai vaikams.
Tačiau kai kurie tyrėjai teigia, kad daugumai suaugusiųjų sveikai mitybai palaikyti pienas nėra būtinas ir netgi gali būti kenksmingas, vartojant jį dideliais kiekiais.
Straipsnyje „Discover“ 2021 m. sausio 26 d., paminėti ekspertai yra Harvardo T.H. Chano Visuomenės sveikatos mokyklos mitybos profesorius Davidas Ludwigas ir epidemiologijos bei mitybos profesorius Walteris Willettas, kurie pasidalijo savo tyrimais bei išvadomis.
Jie pateikė savo išvadas, paskelbtas 2020 m. „New England Journal of Medicine“ žurnale, kuriose nesutiko su dabartinėmis Jungtinių Amerikos valstijų vyriausybės rekomendacijomis, skatinančiomis paauglius ir suaugusiuosius vartoti tris porcijas pieno produktų per dieną.
Tyrėjai nustatė, kad nors pieno gėrimas padeda vaikams augti aukštesniems, jis gali nebūti toks naudingas suaugusiųjų kaulų stiprumui, kaip buvo manyta anksčiau.
Profesoriai pastebėjo, kad šalyse, kuriose suvartojama daugiausia pieno produktų, dažniausiai taip pat yra aukščiausi klubų lūžių rodikliai.

Jie taip pat pažymėjo, kad didelis pieno produktų vartojimas gali būti susijęs su didesne prostatos ir gimdos gleivinės vėžio rizika.
Svarstant apie pieno vietą sveikoje mityboje, svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kas kartu su juo patiekiama, sakė prof. Willettas.
Nors pilno riebumo pienas į mitybą prideda sočiųjų riebalų, mažo riebumo pienas yra mažiau sotus, todėl gali skatinti didesnį kitų maisto produktų vartojimą.
Nors yra daug pieno pakaitalų, tokių kaip sojų ar migdolų pienas, jie gali turėti daug pridėtinio cukraus. Pasak Willeto ir Ludwigo, gyvūninės kilmės pienas neturėtų būti laikomas privalomu daugumai suaugusiųjų.
Tyrėjai vyresniems žmonėms rekomenduoja rinktis kitus kalcio šaltinius, pavyzdžiui, lapines daržoves, tofu ar kalciu praturtintas apelsinų sultis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.