Migdolinė tartaletė su aviečių sluoksniu – tai klasikinis aviečių ir migdolų pyragas su trapios tešlos pagrindu, švelniu migdoliniu kremu ir naminiu aviečių džemu. Saldžiarūgštės uogos puikiai dera su migdolų aromatu, o traškios paskrudintos migdolų drožlės bei cukraus pudros sluoksnis suteikia desertui elegancijos.
Migdolinė tartaletė su aviečių sluoksniu: receptas
Pyragas ne tik gardus, bet ir vizualiai dailus – puikiai tinka, kai norisi palepinti save ar nustebinti svečius išskirtiniu desertu.
Ingredientai:
Tešlai:
- 200 g kvietinių miltų
- 100 g sviesto
- žiupsnelis druskos
- 2 arb. š. cukraus
- 3–4 valg. š. šalto vandens
Aviečių džemui:
- 250 g aviečių
- 200 g džemui skirto cukraus su pridėto pektino
- ½ citrinos sulčių
Migdoliniam sluoksniui:
- 4 kiaušiniai ir 2 tryniai
- 115 g cukraus
- 150 g sviesto (tirpinto ir atvėsinto)
- 150 g maltų migdolų
- 1 arb. š. migdolų ekstrakto
- 3 valg. š. migdolų drožlių
- cukraus pudra, apibarstymui
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C temperatūros.
2. Paruošti tešlai persijoti miltus ir druską į dubenį. Pirštais įtrinti sviestą, kol mišinys primins smulkius džiūvėsėlius. Įmaišyti cukrų.
3. Po truputį pilti šaltą vandenį ir pamažu minkant formuoti tešlą. Jei mišinys per sausas, įpilti dar šiek tiek šalto vandens, tik tiek, kad tešla susijungtų. Nepermaišyti ir nepadaryti tešlos per lipnios, kitaip ji taps kieta. Suformuoti diską, apvynioti maistine plėvele ir šaldyti šaldytuve bent 10 min.
4. Paruošti aviečių džemui suberti avietes į puodą ir šildyti kol jos pradės minkštėti. Suberti cukrų ir citrinos sultis, maišant kaitinti, kol cukrus ištirps. Užvirti ir virti 8–10 min, kartais pamaišant. Nukelti nuo kaitros ir šiek tiek atvėsinti.
5. Dar karštą džemą atsargiai pertrinti per sietelį į didelį dubenį. Dubenį įstatyti į kitą dubenį su ledu ir vandeniu, kartais pamaišyti, kol visiškai atvės.
6. Išvynioti atšaldytą tešlą ir iškočioti ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus į didelį apskritimą, maždaug 3 mm storio. Užvynioti tešlą ant kočėlo ir perkelti į 23 cm skersmens tartos formą išimamu dugnu. Įspausti tešlą į kraštus, o perteklių palikti kyšoti. Šaldyti šaldytuve 10 min.
7. Paruoštos tartos formos dugną kelis kartus subadyti šakute, uždengti kepimo popieriumi ir suberti kepimo pupeles (tinka ir tiesiog paprastos pupelės). Kepkite 20 min. Išimti pupeles ir popierių, ir grąžinti kepti dar 5–8 min, kol taps šviesiai auksinės spalvos.
8. Atvėsinti. Aštriu peiliu nupjauti perteklinę tešlą. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 180 C temperatūros.
9. Migdoliniam sluoksniui paruošti išplakti kiaušinius, trynius ir cukrų, tada įmaišyti ištirpintą sviestą, maltus migdolus ir migdolų ekstraktą.
10. Ant iškepusio pagrindo paskleisti 8 šaukštus aviečių džemo, ant viršaus tolygiai paskirstyti migdolinę masę taip, kad uždengtų džemą.
11. Kepti 35 min arba kol įdaras taps auksinės rudos spalvos, o į vidurį įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus. Tartą atvėsinti.
12. Migdolų drožles paskleisti kepimo skardoje vienu sluoksniu ir kepti 2–3 min, kol taps auksinės spalvos ir paskleis aromatą. Suberti ant popierinio rankšluosčio ir palikti atvėsti. 13. Pyragą pabarstyti cukraus pudra ir paskrudintais migdolais.
Recepto šaltinis: https://www.bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.