Kiaulienos sprandinė yra vienas iš populiariausių mėsos pasirinkimų, kurį galima ruošti įvairiais būdais. Tačiau, kad ji būtų sultinga ir tirptų burnoje, svarbu laikytis kelių esminių taisyklių. Šiame straipsnyje pateikiame naudingų patarimų, kurie padės jums pasiekti tobulą rezultatą virtuvėje.
Mėsos paruošimas
Pirmas žingsnis ruošiant kiaulienos sprandinę – tinkamas mėsos paruošimas. Prieš pradedant ruošti, rekomenduojama mėsą ištraukti iš šaldytuvo ir leisti jai šiek tiek sušilti iki kambario temperatūros. Tai padės užtikrinti, kad mėsa bus tolygiai iškepusi.
Be to, prieš kepant, galite marinuoti sprandinę, naudodami savo mėgstamus prieskonius, žoleles ir aliejų. Marinavimas padės ne tik pagerinti skonį, bet ir pridės sultingumo. Naudokite ingredientus, tokius kaip česnakas, rozmarinas, čiobrelis, juodųjų pipirų, citrinos sultys arba balzamiko actas, kurie puikiai dera su kiauliena. Idealiu atveju, leiskite marinatui veikti bent keletą valandų arba net per naktį šaldytuve, kad skonio medžiagos geriau įsigertų į mėsą.
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į mėsos riebalų kiekį. Riebalų sluoksnis ne tik prideda skonio, bet taip pat padeda išlaikyti drėgmę kepimo metu. Prieš kepant, galite šiek tiek įpjauti riebalus, kad jie geriau ištirptų ir suteiktų papildomo sultingumo.
Kita naudinga technika yra mėsos užpakalinę dalį šiek tiek pamušti, kad ji būtų tolygiai plona. Ši procedūra ne tik padeda tolygiau iškepti, bet ir gali išlaisvinti kai kurias sultis. Galiausiai, kai ruošiatės kepimui, nepamirškite sausos mėsos paviršių nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, kad geriau apskrustų ir sukurtų puikią plutelę.

Kiaulienos sprandinės kepimo technika
Tinkama kepimo technika yra raktas į sultingą kiaulienos sprandinę. Rekomenduojama pradėti kepimą ant aukštos temperatūros. Tai leis sukurti gražią auksinę plutelę, o mėsos sultys liks viduje. Šefai dažnai naudoja kulinarinį degiklį arba keptuvę, kad apkeptų mėsos sieneles, o vėliau perkeltų mėsą į orkaitę, tolygesniam iškepimui. Idealus kepimo temperatūra yra apie 160-170 °C, o kiaulienos sprandinė paprastai kepama apie 1-1,5 valandos, priklausomai nuo svorio.
Svarbu naudoti mėsos termometrą, kad užtikrintumėte, jog kiauliena pasiekė saugią vidaus temperatūrą – ji turėtų būti maždaug 70 °C. Tai padės išvengti pervirtimo ir užtikrins, kad mėsa išliktų sultinga.
Be to, galite įtraukti daržoves kepimo metu, kad jos perimtų mėsos skonį ir suteiktų papildomą poskonį patiekalui. Keptuvėje, kurioje kepama mėsa, susidariusios sultys taip pat gali būti panaudotos padažui ar marinavimui. Kai išimsite mėsą iš orkaitės, leiskite jai pailsėti, kad sultys galėtų tolygiai pasiskirstyti. Galiausiai, nepamirškite mėgautis šiuo skaniu patiekalu su savo pasirinktu garnyru!
Poilsis po kepimo
Po kepimo svarbu leisti kiaulienos sprandinėlei pailsėti. Atminkite, kad mėsa dar kurį laiką gaminsis ir atvėsusi. Tinkamas poilsio laikas yra apie 10-15 minučių; tai užtikrins, kad sprandinė išliks sultinga. Pjaustykite mėsą prieš patiekiant ir būtinai naudokite aštrų peilį, kad ji nesubyrėtų.

Patarimai kaip kepti sprandinę kepimo rankovėje ir ant griliaus
Kepant sprandinę kepimo rankovėje, svarbu ją gerai apšlakstyti aliejumi ir prieskoniais. Rankovę užriškite sandariai, kad sulaikytų drėgmę ir išsiskyrusias sultis. Kepkite vidutinėje orkaitės temperatūroje (apie 180°C) tol, kol mėsa bus minkšta ir iškepusi. Priklausomai nuo sprandinės pjausnio dydžio, kepimas gali užtrukti ir 2 valandas.
Kepant ant griliaus, sprandinę marinuokite bent kelias valandas. Griliui įkaitus, įvyniokite mėsą į foliją ir kepkite, retkarčiais apversdami, kol pasieks norimą iškepimo laipsnį. Nepamirškite stebėti vidinės temperatūros termometru, kad išvengtumėte perkepimo. Abu būdai garantuoja skanų ir sultingą rezultatą, tačiau kepimo rankovėje gausite švelnesnį skonį, o ant griliaus – sodresnį, rūkytą aromatą.
Tinkamas patiekimo būdas gali dar labiau išryškinti kiaulienos sprandinės skonį. Rekomenduojama šią mėsą patiekti su sezoninėmis daržovėmis arba padažu, pagamintu iš keptos mėsos sulčių. Galite paruošti paprastą salotų garnyrą ar net bulvių košę, kad išpildytumėte patiekalo skonį. Taip pat nepamirškite, kad antrame patiekale kiaulienos sprandinė gali būti puikus pasirinkimas užkandžiams arba sumuštiniams.
Su šiais patarimais, jūsų kiaulienos sprandinė bus sultinga, minkšta ir tikrai tirps burnoje. Linkime skanios gaminimo akimirkos!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.