Širdies sveikata daugeliu atžvilgių priklauso nuo mitybos. Kai kurie produktai gali padidinti cholesterolio kiekį, skatinti hipertenzijos vystymąsi ir padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nekenkite savo širdžiai.
Kepenys
Kardiologė Eleonora Levin teigia, kad ji niekada nevalgo kepenų. Visų pirma todėl, kad tai raudona mėsa, turinti itin didelį riebalų kiekį.
„Apskritai vengiu raudonos mėsos, nes joje labai daug sočiųjų ir transriebalų, o ji ypač kenksminga, nes tai taip pat organas, kuris filtruoja toksinus, todėl bet kokie toksinai ten kaupiasi“, – pridūrė medikė.
100 g kepenų yra apie 300–400 mg cholesterolio, o tai viršija paros normą žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Cholesterolio perteklius gali skatinti apnašų susidarymą kraujagyslėse, didinant aterosklerozės, infarkto ir insulto riziką.
Pusryčių dešrelės
Pasak kardiologės Elizabeth Klodas, ji bet kokia kaina vengia pusryčių dešrelių. Tokiame produkte yra daug natrio, kuris skatina kraujospūdžio padidėjimą, be to, tai didelis sočiųjų riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį, šaltinis.
Perdirbta mėsa, įskaitant dešras, kumpį ir šoninę, yra klasifikuojama kaip kancerogenai.
Dešrelėse yra didelis natrio kiekis, kuris didina kraujospūdį ir padidina krūvį širdžiai ir inkstams.

Produktai, kurie kenkia širdžiai: margarinas
Tyrimas parodė, kad su kiekvienu šaukštu margarino 16 metų laikotarpiu jūsų tikimybė mirti padidėja 6%.
„Atsižvelgdama į tai, savo pacientams sakau, kad, kai įmanoma, naudotų alyvuogių aliejų“, – sakė daktarė Harmony Reynolds.
Kai kuriuose margarino tipuose yra hidrintų riebalų, kurie padidina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį ir sumažina „gerąjį“ (HDL), o tai skatina aterosklerozės vystymąsi ir padidina infarkto bei insulto riziką.
Produktai, kurie kenkia širdžiai: kepsniai ir šoninė
Kardiologas Leonardas Lilley pasakojo, kad sočiųjų riebalų vartojimas yra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir diabeto rizika.
Raudonoje mėsoje ir riebioje šoninėje yra didelis cholesterolio kiekis, kuris gali kauptis ant kraujagyslių sienelių, susiaurindamas jas ir pablogindamas kraujotaką.
Ypač šoninėje yra per daug druskos, kurioje dažnai yra konservantų ir didelis natrio kiekis. Tai gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą ir krūvį širdžiai.
Reguliarus didelio kiekio raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas gali sukelti lėtinius uždegiminius procesus organizme, kurie pablogina kraujagyslių būklę.
Gruzdinta vištiena
Reguliarus gruzdinto maisto vartojimas padidins širdies ligų ir insulto riziką dėl padidėjusio sočiųjų ir transriebalų kiekio organizme.
Šie nesveiki riebalai gali padidinti cholesterolio kiekį.
Norėdami sumažinti riziką, geriau rinktis vištieną, keptą ant grotelių, keptą orkaitėje arba virtą, o jei norite traškios plutelės – naudokite mažiau kenksmingus gaminimo būdus, pavyzdžiui, kepimą orkaitėje su minimaliu aliejaus kiekiu.
Produktai, kurie kenkia širdžiai: spurgos
Spurgos kepamos aliejuje, kuriame yra transriebalų, todėl jos sunkiai virškinamos širdžiai. Jos didina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, skatindamos 2 tipo diabetą, širdies ligas ir insultą.
Transriebalai dažnai etiketėse maskuojami kaip iš dalies hidrinti aliejai.
Viena spurgos gali turėti iki 20–30 g cukraus, o tai skatina staigius gliukozės lygio šuolius kraujyje. Tai padidina atsparumą insulinui ir nutukimą, kurie yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/