Vėžys smogia vis jaunesniems: mokslininkas Tomas Vaičiūnas įvardijo, kas tiksliai jį sukelia
Tomas Vaičiūnas atsakė, kokios medžiagos sukelia vėžį: tarp jų – itin lietuvių mėgstami gaminiai
Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje fiksuojama statistika – negailestinga. Skelbiama, kad onkologiniai susirgimai yra vieni pirmaujančių daugelyje šalių. Pagrindinės priežastys, kurias įvardija mokslininkas dr. Tomas Vaičiūnas – ne tik genetika, bet ir aplinkoje esančios pirmojo tipo kancerogeninės medžiagos.
Tinklalaidės „Gyvensenos paraštėse“ autoriai – mokslininkai dr. Tomas Vaičiūnas ir dr. Edita Kondrotienė aptarė pagrindinius veiksnius, kurie gali išprovokuoti onkologinę ligą ir pasidalijo mokslinėmis žiniomis apie tai, kaip gyventi su šia diagnoze, kokių klaidų nedaryti ir kaip elgtis kiekvieną dieną, kad onkologinė liga negrįžtų su trenksmu.
Medicinos pažanga kuria stebuklus
Pasak dr. Tomo Vaičiūno, nors onkologinės ligos diagnozę vis dažniau išgirsta jauni žmonės, reikia pastebėti, kad medicinos galia ir specialistų kompetencija prisideda prie ligos įveikimo:
„Medicinos ir specialistų pažanga, žinios ir kompetencija įveikia net sudėtingiausias diagnozes.
Labai svarbu, kad kiekvienu atveju su pacientu dirbtų visa komanda ir teiktų plačiausią spektrą paslaugų – nuo medikamentų, gydymo skyrimo iki kvėpavimo, jogos ar kitų praktikų, kurios yra labai svarbios psichoemociniam paciento gerbūviui“, – pabrėžia mokslininkas.
Įvardijo, kokie pagrindiniai veiksniai sukelia vėžį
Mokslininkei Editai Kondrotienei paprašius aptarti priežastis, kurios galėtų būti vadinamos pagrindinėmis, kalbant apie onkologinės diagnozės atsiradimą ir vystymąsi, Tomas Vaičiūnas išskiria kelis svarbius aspektus.
„Vienos jų – atsineštos iš praeities kartų, genetiškai paveldėtos, tačiau nemažą dalį, nuo 15 iki 35 procentų, sudaro dėl netinkamos mūsų elgsenos ir neteisingų įpročių.
Įrodyta, kad, pirmosios grupės kancerogeninių medžiagų buvimas aplinkoje ir vartojimas prisideda prie onkologinių ligų susidarymo.
Kancerogenai plačiąja prasme yra suskirstyti į keturias rūšis, tačiau aktyviausia – būtent pirmoji, kurią sudaro daugiau nei 120 junginių, esančių aplinkoje.
Vieni populiariausių – UV spinduliuotė, alkoholis, nikotinas, gyvsidabris ir laki jo forma. Taip pat yra surinkta pakankamai įrodymų dėl perdirbtos raudonos mėsos produktų. Įrodyta, kad pertekliškai juos vartojant, ji gali paskatinti onkologinių ligų vystymąsi. Raudona mėsa buvo priskirta prie antrosios grupės kancerogenų, ją vartojant pertekliškai, taip pat didinimas onkologinių ligų vystymasis.
Taigi, reikia pripažinti, kad nemaža dalis tenka mūsų elgsenai ir įpročiams“, – sako mokslininkas.

Pacientai griebiasi šiaudo
Mokslininkai tinklalaidėje pastebi, kad vieni pacientai, išgirdę onkologinės ligos diagnozę, nuleidžia rankas ir nėra linkę imtis gydymo, savęs priežiūros. Kiti – anaiptol, kartais net griebiasi šiaudo bijodami atkryčio.
„Žmonės, praėję sudėtingus gydymus, kartais iš nevilties griebiasi šiaudo. Pastebime, kad geria net žolelių gėrimus, užpiltines vien dėl to, kad kiti, jog tai gali padėti. Vis tik čia reikėtų būti labai budriems – kai kurios priemonės gali pakenkti arba dar labiau sujaukti kepenis, žarnyno sistemą ir išprovokuoti kitas ligas.
Labai svarbu, kad žmonės tinkamai sureguliuotų savo mitybą, kasdien pakankamai gautų polifenolių, tirpios ir netirpios ląstelienos, skaidulinių medžiagų. Gyvensenos korekcijos turi būti naudojamos tiek esant žmogui sveikam, tiek po aktyvaus gydymo“, – pabrėžia mokslininkai.
Daugiau apie tai, kokie produktai gali sustiprinti žmogaus imuninę sistemą ir kaip užkirsti kelią onkologinėms ligoms, žiūrėkite mokslininkų kuriamą tinklalaidę „Gyvensenos paraštėse“.