Velykos – tai ne tik šventinis stalas ir margučiai, bet ir išlaidos, kurios gali gerokai padidinti mėnesio biudžetą. Vis dėlto finansų ekspertai pabrėžia, kad planavimas ir keli išmintingi sprendimai gali padėti sutaupyti išvengiant bereikalingų išlaidų. Štai keletas patarimų, kaip pasiruošti šventėms protingai ir neištuštinti piniginės.
1. Planuokite iš anksto ir sudarykite biudžetą
Pirmas žingsnis – aiškus planas. Nuspręskite, kiek pinigų galite skirti šventėms, ir suskirstykite juos pagal kategorijas: maistas, dekoracijos, dovanos, transportas. Sudarius biudžetą iš anksto, bus lengviau laikytis nustatytų ribų ir išvengti impulsyvių pirkinių.
Verta peržiūrėti ankstesnių metų išlaidas – tai padės realistiškiau įvertinti, kiek iš tikrųjų reikia skirti kiekvienai sričiai. Jei įmanoma, pradėkite taupyti bent kelias savaites prieš šventes – net nedidelė atidėta suma sumažins finansinį stresą paskutinę akimirką.
2. Pirkinių sąrašas – mažesnės išlaidos
Finansų specialistai rekomenduoja prieš einant į parduotuvę susidaryti konkretų pirkinių sąrašą. Taip ne tik greičiau apsipirksite, bet ir nepirksite to, ko nereikia. Geriausia pradėti nuo patikrinimo, ką jau turite namuose – dažnai pasirodo, kad kai kurių produktų visai nereikia pirkti.
Taip pat pravartu planuoti meniu iš anksto: nuspręskite, kokius patiekalus gaminsite, ir pasitikrinkite, kokių ingredientų dar trūksta. Be to, ekspertai siūlo apsipirkti pavalgius – tyrimai rodo, kad alkani žmonės linkę įsigyti daugiau maisto, nei iš tikrųjų reikia.
3. Naudokitės akcijomis, bet su saiku
Prieš šventes daugelis prekybos tinklų siūlo įvairias akcijas. Tai puiki proga sutaupyti, tačiau svarbu neprarasti saiko – pirkite tik tai, ko iš tikrųjų reikia. Geriausia – palyginti kainas skirtingose parduotuvėse ir pasinaudoti lojalumo kortelėmis ar nuolaidų kuponais.
Taip pat verta atkreipti dėmesį į didesnius pakuočių kiekius, jei jie išties ekonomiškesni ir produktai nepraras galiojimo. Dar vienas patarimas – lankytis vietiniuose turgeliuose, kur prieš šventes dažnai galima rasti šviežių produktų už mažesnę kainą nei prekybos centruose.
4. Gaminiai namuose – pigiau ir skaniau
Velykų stalas gali būti gausus net ir neišleidus daug pinigų. Užuot pirkę paruoštus patiekalus ar desertus, gaminkite juos patys – namuose keptas pyragas ar marinuota silkė ne tik pigesni, bet ir sveikesni. Be to, galite pasitelkti visą šeimą – tai ne tik ekonomiška, bet ir smagi bendrystės dalis.
Planuodami meniu, rinkitės sezoninius produktus, kurie dažnai būna pigesni, ir išnaudokite tai, ką jau turite šaldytuve ar sandėliuke. Taip pat galite susitarti su artimaisiais, kad kiekvienas atneštų po vieną patiekalą – bendra šventė, bendros pastangos ir mažesnės išlaidos kiekvienam.

5. Dekoracijos iš gamtos ar namuose turimų priemonių
Nebūtina pirkti naujų dekoracijų kiekvienais metais. Kiaušinius galima marginti natūraliais būdais – svogūnų lukštais, burokėliais, ciberžole ar net špinatais. Tokie dažymo būdai ne tik ekonomiški, bet ir draugiški aplinkai. Namų papuošimams puikiai tiks medžio šakelės, žydintys pavasario augalai, popieriniai karpiniai, rankų darbo dirbiniai ar praėjusių metų dekoracijos. Jei turite vaikų, įtraukite juos į kūrybinį procesą – kartu pagaminti papuošimai bus dar brangesni širdžiai ir padės sutaupyti. Be to, tokie sprendimai puikiai atspindi tikrąją šventės dvasią – paprastumą, nuoširdumą ir artumą.
7. Dalinkitės išlaidomis su artimaisiais
Jei šventes planuojate su šeima ar draugais, paskirstykite atsakomybę – vieni gali atsinešti užkandžių, kiti – desertų ar gėrimų. Taip ne tik sumažės išlaidos, bet ir palengvės pasiruošimas.
Sutaupyti ruošiantis Velykoms – tikrai įmanoma. Svarbiausia – planavimas, kūrybiškumas ir noras šventes švęsti su bendryste. Finansų ekspertai primena: net ir taupant galima sukurti jaukią, šiltą ir nepamirštamą Velykų atmosferą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.