Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba vis dažniau sulaukia vartotojų nusiskundimų bei klausimų, ką daryti, jog maistinės kandys ir jų daroma žala greičiau pasibaigtų.
Daugelis žmonių domisi, kaip apsisaugoti nuo šių vabzdžių bei kokias apsaugos priemones reikėtų taikyti, kad kenkėjai žaibiškai neišplistų ir nesugadintų maisto produktų.
Iš kur atsiranda kandys mūsų namuose?
Šie kenkėjai dažniausiai į sandėlius patenka kartu su grūdais ir kitomis prekėmis arba pernešami tuščiuose maišuose.
Taip pat maistines kandis gali išplatinti įvairūs gyvūnai, tokie kaip paukščiai ar graužikai, o taip pat ir žmonės, jų drabužiai ar avalynė.
Jei sandėliavimo patalpos nėra reguliariai ir tinkamai dezinfekuojamos, šie kenkėjai gali sparčiai plisti, užteršti ir sugadinti didelę dalį saugomų produktų.
Norintiems užtikrinti veiksmingą apsaugą, svarbu skirti dėmesį higienai ir prevencijos priemonėms.

Kokie produktai labiausiai traukia maistines kandis?
Kandys ir jų lervos minta įvairiais maisto produktais, įskaitant miltus, kruopas, sėlenas, makaronus, sausainius bei kitus miltinius gaminius.
Jos taip pat puola įvairius grūdus, sėklas, dribsnius, saldumynus, džiovintus vaisius, riešutus, džiovintus grybus, prieskonius, arbatžoles, džiūvėsėlius, kavą ir net sausą naminių gyvūnų maistą.
Maistinės kandys ir jų dauginimasis
Maistinės kandys (lot. Plodia interpunctella) mėgsta šiltą ir drėgną aplinką. Jos yra apie 1 cm ilgio ir turi rusvai rudus bronzos atspalvio sparnus su šviesia juosta prie galvos.
Kandžių lervos taip pat yra apie 1 cm ilgio, rusvai baltos su rudomis galvomis. Suaugusios maistinės kandys nebesimaitina – jų vienintelis tikslas yra veistis ir dėti kiaušinėlius.
Jos gali padėti iki 200 ir daugiau kiaušinėlių per savaitę.
Maistinių kandžių gyvenimo trukmė trunka apie 28 dienas. Didžiausią žalą daro lervos ir vikšrai, kurie maitindamiesi maistu, regzdami smulkų tinklelį, sujungia maisto likučius ir palieka ekskrementus, gadindami maisto produktus pakuotėse.
Šie vikšrai gali pragraužti net plastmasinius maišelius ir kartoną.
Kaip greičiau išnaikinti maistines kandis ir jų kirmėles?
Daugelį gąsdina pakuotėse, kruopose ar kituose produktuose raitosi kirmėlės.
Specialistai pataria, kad pastebėjus kandžių, nėra būtina iš karto naudoti cheminių priemonių, kurios gali būti kenksmingos žmogaus sveikatai.
Pirmiausia reikėtų nustatyti kenkėjų židinį ir jį tiesiog išmesti. Rekomenduojama atidžiai patikrinti birius ir sausus produktus, kadangi juose dažnai galima rasti lervų išnarų, kokonų, išmatų ar pačių kandžių.
Užkrėsti maisto produktai gali būti sukietėję ar pakeitę spalvą, kvapą ir skonį. Pašalinus pagrindinį užkrato šaltinį, svarbu kruopščiai išvalyti lentynas, spintų ir spintelių plyšius, sienas ir lubas, naudojant vandenį su valgomuoju actu.

Kokie dar metodai tinka kovai prieš maistines kandis?
Kandžių kiaušinėliai nesivysto tinkamai gerai vėdinamose, vėsiose vietose ir yra ypatingai jautrūs tiesioginiams saulės spinduliams. Todėl rekomenduojama neperkrauti spintelių ir užtikrinti minimalų vėdinimą jose.
Birūs maisto produktai turėtų būti laikomi sandariuose induose, o jų kraštelius prie dangtelių svarbu kartkartėmis nuvalyti, nes net mažas produktų likutis gali pritraukti kenkėjus.
Reguliarus produktų laikymo vietų valymas ir vėdinimas yra efektyvi prevencijos priemonė prieš kandžių atsiradimą.
Kokius naikinimo būdus renkasi didesnės įmonės?
Maisto gamybos ir prekybos įmonėse įdiegtos kenkėjų kontrolės ir prevencijos priemonės.
Gamybos patalpose ir sandėliuose būtina užtikrinti gerą ventiliaciją, išlaikyti švarą bei nuolat valyti ir dezinfekuoti patalpas.
Kenkėjų naikinimui įrengiamos gaudyklės, o skraidantiesiems vabzdžiams – specialūs šviestuvai.
Visos gamybos įmonės ir prekybos centrai privalo sudaryti sutartis su specializuotomis kenkėjų kontrolės įmonėmis, kurios reguliariai vykdo dezinfekciją, dezinsekciją ir deratizaciją.

Trumpi patarimai efektyviai prevencijai
Norint išvengti kovos su besiraitančiomis kirmėlėmis ir maisto švaistymo, gyventojams patariama imtis prevencinių priemonių.
Kandims patrauklų maistą reikėtų laikyti sandariuose induose. Taip pat svarbu atidžiai apžiūrėti pakuotes parduotuvėse, kad įsitikintumėte, jog jose nėra gyvų vabzdžių ar jų lervų, kurias netyčia galite parsinešti į namus.
Natūralūs ir visiškai saugūs kovos su kandžiais būdai apima džiovintų levandų maišelių naudojimą, vatos tamponus, suvilgytus eteriniu kėnių aliejumi.
Kandys taip pat nenori jausti tabako, pipirų ir apelsinų kvapų.
Gėlės, tokios kaip snapučiai (pelargonijos) ir dilgėlės (coleus), gali tapti puikiomis allytomis siekiant kovoti su kandžiais, tačiau didžiausias priešas šiame mūšyje yra švara.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.