Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Naujienos

Ką valgyti vasarą?

Redakcija
Autorius Redakcija
Publikuota: 2013-06-21
Komentarų: 0
4 min. skaitymo
Ką valgyti vasarą?

[-[0]-]

Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentracijos ir miego sutrikimų ar net išsekimo priežastimi. Šie nepageidaujami simptomai pasireiškia ne tik todėl, kad karštomis dienomis gausiai prakaituojame ir organizmui ima trūkti skysčių, bet ir dėl to, kad su prakaitu netenkame dalies mineralinių medžiagų – kalio, magnio ir kt. Todėl vasarą svarbu ne tik gerti daug skysčių, bet ir vartoti maisto produktus, kurie leistų lengviau prisitaikyti prie aukštos aplinkos temperatūros ir su kuriais gautume organizmui reikalingų medžiagų.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai pateikia keletą mitybos patarimų, padėsiančių lengviau prisitaikyti prie vasaros karščių.

Skysčiai

Viena svarbiausių taisyklių karštą vasaros dieną – suvartoti pakankamai skysčių. Gerkite 1,5-2 litrus (ar 6-8 stiklines) vandens per dieną. Nereikėtų gerti itin šalto vandens, nes labai šaltas vanduo gali sutrikdyti virškinimą ir sukelti skrandžio skausmus. Be to, šalti gėrimai tik laikinai atgaivina, kadangi organizmas, bandydamas atstatyti įprastą temperatūrą, suintensyvina šilumos gamybą ir po 15-20 min. atvėsinimo pojūtis praeina.

Specialistai rekomenduoja gerti kambario temperatūros vandenį. Nerekomenduojama rinktis saldintų gėrimų: jie nepadeda numalšinti troškulio, be to – tai papildomas cukrus, didesnė dantų ėduonies rizika ir kt.

Arbūzai ir melionai

Arbūzai ir melionai sudėtyje turi itin daug vandens (daugiau nei 90 proc.), todėl puikiai atgaivins karštą vasaros dieną. Jų sudėtyje taip pat yra magnio, kalio ir kalcio, kurių netenkame gausiai prakaituodami. Arbūzai ar melionai yra labai puikus užkandis ar desertas šiltuoju metu laiku. Sudėtyje esančiu vandens kiekiu jiems nė kiek nenusileidžia agurkai.

Bananai

Švieži vaisiai – puikus pasirinkimas, kadangi jie yra lengvai įsisavinami ir sudėtyje turi daug skysčių. Kaip ypač tinkamus vartoti karštuoju metu laiku, iš kitų vaisių galima išskirti bananus. Nors valgydami bananus ir negausite daug skysčių, tačiau jų sudėtyje yra gausu kalio, kurio daug netenkama prakaituojant. Kalio trūkumą taip pat galite kompensuoti valgydami šviežias žalias daržoves, pupeles ir grūdinius produktus.

Uogos

Leduose, kuriais vasarą mėgstame pasilepinti, yra nemažai cukraus ar net riebalų. Pakeiskime šį desertą naudingesniu sveikatai – uogomis. Jos yra puikus organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Rekomenduojama vartoti kuo įvairesnes uogas.

Daržovės

Daržovės, kaip ir vaisiai, sudėtyje turi daug vandens, kuris būtinas gausiai prakaituojant. Rekomenduojama vartoti termiškai neapdorotas daržoves, nes jas kepant ar verdant, daržovės netenka ne tik dalies vitaminų ir mineralinių medžiagų, bet ir vandens. Labai svarbu vartoti kuo įvairesnes daržoves.

Liesa vištiena ir žuvys

Karštą vasaros dieną rekomenduojama vengti sunkiai virškinamų ir riebių patiekalų, pvz., kiaulienos šašlyko. Jei norite grilyje kepto maisto, kepkite vištieną, žuvį arba jūros gėrybes.

Grūdiniai produktai

Tikrai nereikėtų atsisakyti grūdinių produktų. Grūdiniai produktai – puikus energijos šaltinis. Juose gausu skaidulinių medžiagų, kurios padės palaikyti normalią virškinimo sistemos veiklą. Rekomenduojama dažniau rinktis visų grūdo dalių, dar vadinamų „viso grūdo“ arba „pilno grūdo“ produktus.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad vasarą svarbu ne tik sveikai maitintis, bet ir pasirūpinti, kad vartojami maisto produktai būtų saugūs.
Šiltuoju metu laiku padaugėja susirgimų per maistą plintančiomis infekcijomis. Svarbu neužmiršti tinkamų maisto produktų laikymo sąlygų (juk dauguma maisto produktų turi būti laikomi šaldytuve), termiškai apdorojamus mėsos produktus valgyti tik įsitikinus, kad mėsa gerai iškepusi bei laikytis higienos taisyklių.

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:daržovėsmitybaracionassveikatavaisiaivasara

AutoriusRedakcija
Laikas.lt - įdomus ir gyvas portalas kiekvienam. Mūsų tikslas savo skaitytojams teikti išskirtines naujienas iš viso pasaulio. Čia rasite daugybę patarimų, istorijų bei puikių ir daugelio pamėgtų receptų. Lai kiekviena diena su mumis prasideda iš naujo!

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

„Scanorama“: reikia rodyti „Meilę“
Kinas

„Scanorama“: reikia rodyti „Meilę“

2012-10-16
Video pusryčiai: „kietas"  Anne Hathaway repas
Laikas.lt pusryčiai

Video pusryčiai: „kietas” Anne Hathaway repas

2013-02-16
Panevėžys kovoti su varnomis pasitelkė balionus
Aktualu

Panevėžys kovoti su varnomis pasitelkė balionus

2011-04-21
Depiliacija? Ne
Įdomu

Depiliacija? Ne, auginamės „miškus“!

2014-04-11

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?