Rasti minkštą, sunokusį avokadą parduotuvėje kartais gali būti sudėtinga. Be to, būna, kad nusipirkti minkšti avokadai, pasirodo viduje jau supuvę.
Kad to išvengčiau, įprastai perku kilogramą nesunokusių avokadų ir laikau juos šaldytuve. Kai man prireikia avokadų maisto gaminimui, išimu juos iš šaldytuvo ir subrandinu. Pasirodo, tai labai paprasta!
Ką daryti, kad avokadai greičiau sunoktų?
Yra daugybė būdų, kaip pagreitinti avokadų nokimą. Prieš pristatydamas visus, noriu pasidalinti savo asmeniniu metodu, kuris man visuomet pasiteisino.
Kai noriu greičiau subrandinti avokadus, dedu juos į kartoninę dėžę kartu su obuoliu, kriauše ar bananu. Įdėję kelis prinokusius vaisius vienu metu, galite dar pagerinti nokimo procesą.
Tai veikia todėl, kad prinokę saldūs vaisiai išskiria etileną – dujas, kurios padeda avokadams greičiau prinokti.
Žinomas Ukrainos virtuvės šefas Jevgenijus Klopotenko rekomenduoja avokadus ir vaisius suvynioti į popierių, po to viską apvynioti maistine plėvele ir padėti į tamsią, šiltą vietą. Šis metodas taip pat padeda paspartinti avokadų nokimą.
Be to, Jevgenijus Klopotenko teigia, kad tokiais būdais nokinami vaisiai paprastai subręsta per savaitę. Tačiau, tai nėra tiesa. Aš pats išbandžiau šį nokinimo būdą ir galiu patvirtinti, kad procesas trunka vos 2-3 dienas.
Avokadai taip pat greitai subręsta kartoninėje dėžėje. Jei neturite kartoninės, tinka ir medinė dėžė. Vaisiai puikiai subręsta net ir nenaudojant popieriaus bei maistinės plėvelės.

Kiti avokadų nokinimo būdai
Jei jums reikia avokado nedelsiant, yra dar vienas patikrintas būdas. Išimkite avokado minkštimą ir sudėkite jį į dubenį. Uždenkite maistine plėvele ir pašildykite mikrobangų krosnelėje apie 30 sekundžių. Avokadas taps minkštesnis, tačiau gali patamsėti, o jo skonis ir aromatas gali šiek tiek pasikeisti.
Norint, kad avokadas sunoktų per kelias dienas, galite naudoti aliuminio foliją. Tiesiog suvyniokite avokadą į foliją ir padėkite šiltoje, tamsioje vietoje. Greitai džiaugsitės rezultatais.
Taip pat girdėjau, kad avokadai gali būti dedami į orkaitę ir kaitinami 10 minučių 200 laipsnių temperatūroje, kas paspartins nokimą.
Kitas neįprastas metodas yra popierinis maišelis ir miltai. Avokadą galima suvynioti į maišelį su miltais, kad jis greičiau subręstų.
Jeigu avokadus valgote retai, gali būti sunku nustatyti jų nokumo lygį. Jei perpjovę avokadą pastebite, kad jis dar neprinokęs, apšlakstykite minkštimą citrinos sultimis ir puseles sandariai suvyniokite į maistinę plėvelę. Laikykite šaldytuve.
Avokadai greičiau sunoksta tamsioje ir šiltoje vietoje, tačiau venkite drėgmės, kad vaisiai nesupūtų. Geras pasirinkimas būtų įdėti avokadus į dėžutę ir palikti virtuvės spintelėje.

Atminkite, kad per minkštas avokadas gali būti supuvęs. Parduotuvėje pasirinkite kietesnius vaisius, kuriuos greitai galėsite sunokinti namuose.
Jei turite draugų ar pažįstamų, kurie mėgsta šiuos egzotiškus vaisius, būtinai pasidalinkite šia informacija ir su jais!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.