Laikas.ltLaikas.lt
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Laikas.ltLaikas.lt
Search
  • Naujausios
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
  • Įdomu
    • Lietuva
    • Mokslas
    • Pasaulis
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Horoskopai
    • Savaitės suderinamumo horoskopas
    • Astrologinis suderinamumas
    • Dienos akmuo
    • Audio horoskopas
    • Dienos astrologinis įvykis
    • Dienos augalas
    • Dienos blogas ženklas
    • Dienos citata
    • Dienos geras ženklas
    • Dienos horoskopas
    • Dienos komplimentas
    • Dienos pomėgis
    • Dienos skaičius
    • Dienos spalva
    • Mėnesio horoskopas
    • Mėnesio pomėgių horoskopas
    • Mėnesio suderinamumo horoskopas
    • Savaitės blogas ženklas
    • Savaitės geras ženklas
    • Savaitės horoskopas
Sekite mus
Įdomu

Grybai pasaulio virtuvėse: skoniai ir tradicijos

Silvija
Autorius Silvija
Publikuota: 2024-10-06
Komentarų: 0
7 min. skaitymo
Grybai pasaulio virtuvėse skoniai ir tradicijos
Grybai pasaulio virtuvėse skoniai ir tradicijos

Grybai yra nepaprastai universalus ir savo skoniu turtingas ingredientas, naudojamas įvairiose pasaulio virtuvėse. Šie paslaptingi gamtos turtai nėra nei augalai, nei gyvūnai – jie priklauso atskirai karalystei, kurią sudaro tūkstančiai rūšių, nuo populiarių pievagrybių iki retų ir brangių trumų.

Įdomu tai, kad šie ingredientai buvo vartojami maistui tūkstančius metų, ir ne tik dėl skonio, bet ir sveikatinimo sumetimais. Pavyzdžiui, shitake rytų medicinoje laikomi stiprinančiais imunitetą, o reishi garsėja raminančiu poveikiu.

Šiame straipsnyje sužinosite apie skirtingų grybų rūšių naudojimą pasaulio virtuvėse, jų kultūrinę reikšmę ir įdomias tradicijas, susijusias su unikaliu ingredientu. Kviečiame leistis į kulinarinę kelionę po pasaulį!

Grybai. Grybai skirtingose pasaulio virtuvėse

Skirtingos pasaulio virtuvės

Prancūzijos virtuvė garsėja savo subtiliais skoniais ir unikaliais patiekalais. Grybai čia dažnai naudojami kaip pagrindinis ingredientas tokiuose klasikiniuose patiekaluose kaip „Quiche aux champignons“ ar „Croûte aux morilles“. Prancūzijoje jie dažnai derinami su kremu ir sūriu, kad būtų sukurtas sodrus ir rafinuotas skonis.

Italijoje tai yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis, ypač pastos ir risotto. „Risotto ai funghi porcini“ yra vienas iš garsiausių itališkų patiekalų, kur pagrindinį vaidmenį atlieka baravykai. Šie ingredientai taip pat naudojami kartu su tagliatelle makaronais ir kitomis tradicinėmis italų receptūromis.

Azijos virtuvėse grybai yra naudojami plačiai dėl jų maistinių savybių ir skonio. Shitake yra dažnas ingredientas japoniškuose, kinų ir korėjiečių patiekaluose. Jie suteikia sriuboms, troškiniams ir keptiems patiekalams gilų umami skonį, kuris pagerina bendrą patiekalų skonio spektrą.

Grybai šiuolaikinėje virtuvėje

Dėl savo tekstūros ir turtingo skonio grybai vis dažniau naudojami kaip mėsos pakaitalas vegetariškuose ir veganiškuose patiekaluose. Pavyzdžiui, portobello dažnai naudojami vietoje mėsos mėsainiuose.

Gurmaniški patiekalai

Štai, pavyzdžiui, trumai ir briedžiukai, yra laikomi gurmaniškais ingredientais, kurie naudojami aukštos klasės restoranuose. Šie ingredientai suteikia patiekalams išskirtinį skonį ir dažnai naudojami kaip pagrindiniai ingredientai arba prabangūs priedai.

Sveikuoliškos virtuvės

Grybai taip pat vertinami dėl savo naudingų savybių sveikatai. Jie yra puikus vitamino D, B grupės vitaminų ir antioksidantų šaltinis. Shitake tradiciškai naudojami Rytų medicinoje kaip priemonė imunitetui stiprinti, o reishi vertinami dėl savo raminančio poveikio.

Grybai. Šiuolaikinė virtuvė

Grybai ir jų auginimo tradicijos

Grybai yra populiari kulinarijos ir medicinos dalis daugelyje kultūrų, o jų auginimas turi gilias tradicijas visame pasaulyje.

Azijoje, ypač Kinijoje ir Japonijoje, grybai, tokie kaip šitake ir maitake, auginami ir naudojami ne tik maistui, bet ir sveikatos stiprinimui.

Europoje, ypač Prancūzijoje ir Italijoje, grybų auginimas ir rinkimas yra integrali kulinarinės kultūros dalis, kur itin vertinami tokie grybai kaip trumai ir porcini.

Grybų auginimas Azijoje

Azijoje, ypač Japonijoje ir Kinijoje, grybų auginimas turi ilgą istoriją. Čia galima rasti shitake, enokitake, maitake. Grybų auginimo technologijos Azijoje yra itin pažengusios, o šie ingredientai plačiai naudojami tiek maistui, tiek medicinoje.

Grybų rinkimas Europoje

Europoje grybų rinkimas yra ne tik kulinarinė, bet ir kultūrinė tradicija. Tokiose šalyse kaip Lenkija, Lietuva ir Suomija, grybų rinkimas yra populiari laisvalaikio veikla, o surinkti grybai dažnai naudojami tradiciniuose patiekaluose.

Grybų auginimas Šiaurės Amerikoje

Šiaurės Amerikoje grybus daugiausia augina komercinės fermos, kurios tiekia šviežius grybus į prekybos centrus. Čia populiarūs pievagrybiai, portobello ir austrių grybai (angl. Oyster mushroom). Taip pat yra didėjantis susidomėjimas vietiniais, laukiniais grybais, kuriuos galima rasti ūkininkų turguose.

Grybai. Auginimo tradicijos

Grybai ir kulinarinis paveldas

Europoje yra gausybė tradicinių grybų patiekalų, tokių kaip lenkiška zupa borowikowa ar itališkas risotto ai funghi porcini. Šie patiekalai dažnai gaminami iš vietinių, sezoninių grybų, kurie suteikia unikalų skonį ir aromatą.

Azijos šalyse šie ingredientai dažnai naudojami tradiciniuose patiekaluose, pavyzdžiui, japoniškoje ramen sriuboje ar kinų keptuose patiekaluose. Tokių šalių virtuvėse jie yra ne tik maistas, bet ir svarbi kultūrinė, iš kartos į kartą perduodama dalis.

Nors Šiaurės Amerikoje grybai nėra tradicinės virtuvės dalis, pastaraisiais dešimtmečiais jie tapo populiariu ingredientu šiuolaikiniuose patiekaluose. Dėl savo universalumo ir maistingumo jie dažnai naudojami įvairiuose receptuose nuo salotų iki troškinių.

Grybai. Kulinarinis paveldas

Grybai: laikymo ir paruošimo rekomendacijos

Norint ilgiau išlaikyti grybus šviežius, juos geriausia laikyti šaldytuve popieriniame maišelyje arba suvynioti į sausą audeklą. Svarbu, kad grybai būtų laikomi vėsiai ir sausoje aplinkoje, kitu atveju gali pradėti greitai gesti.

Sugedę grybai dažnai būna slidūs, patamsėję arba išskiria stiprų kvapą. Jei pastebite šiuos požymius, tokių grybų nebegalima vartoti ir juos greičiau išmeskite.

Grybai gali būti ruošiami įvairiais būdais – kepti, troškinti, džiovinti. Skirtingos jų rūšys pasižymi unikaliais skoniais bei tekstūromis, todėl jų paruošimo būdas gali labai paveikti galutinį patiekalo skonį.

Kreminis grybų paštetas

Šis paštetas – gardus užkandis, kuriam būdinga švelni tekstūra ir gilus, žemiškas grybų skonis. Pagamintas iš grybų, sviesto ir kreminio sūrio, idealiai tinka patiekti ant skrudintos duonos ar krekerių.

Grybai. Grybų pašteto receptas
Grybai Grybų pašteto receptas

Ingredientai:

  • 500 g šviežių grybų (pievagrybių, portobello ar kitų jūsų mėgstamų grybų)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2-3 skiltelės česnako, smulkiai pjaustytos
  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 100 g maskarponės sūrio
  • 1 šaukštas šviežių citrinos sulčių
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šviežios žolelės, pavyzdžiui, petražolių arba čiobrelių, smulkiai pjaustytos

Instrukcijos:

  1. Kruopščiai nuvalykite ir susmulkinkite grybus.
  2. Įkaitinkite sviestą ir alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Įdėkite svogūnus ir kepkite juos apie 5 minutes, kol jie taps permatomi. Tada pridėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
  3. Į keptuvę sudėkite smulkintus grybus. Kepkite viską, kol grybai išleis savo skystį ir taps aukso spalvos, apie 10–15 minučių. Jei keptuvėje per daug skysčio, padidinkite ugnį, kad skystis greičiau išgaruotų.
  4. Į grybų mišinį įpilkite citrinos sultis, druską ir pipirus pagal skonį. Gerai išmaišykite ir leiskite mišiniui šiek tiek atvėsti.
  5. Atvėsusią grybų masę perdėkite į elektrinį smulkintuvą arba trintuvą. Įdėkite maskarponę ir sumaišykite, kol masė taps vientisa ir kreminė.
  6. Jeigu norite, galite į paštetą įmaišyti šviežių smulkintų žolelių.
  7. Paštetą perdėkite į dubenį ar indą, kurį galite uždengti, ir palikite šaldytuve keletą valandų, kad skoniai susimaišytų. Patiekite su skrudinta duona ar krekeriais.

Šis grybų paštetas yra puikus užkandis bet kokiai progai, pasižymintis turtingu skoniu ir kreminiu tekstūra.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Šaltiniai:

  1. https://www.epicurious.com/ingredients/types-of-mushrooms
  2. https://www.rivieraproduce.com/the-best-types-of-culinary-mushrooms-and-why-you-need-them-in-your-kitchen/
  3. https://www.bonappetit.com/recipes/slideshow/mushroom-recipes-slideshow
  4. https://www.foodandwine.com/vegetables/mushrooms/mushrooms
  5. https://www.tasteatlas.com/best-rated-mushroom-dishes-in-the-world
  6. https://www.mushroomcouncil.com/articles/how-to-use-mushrooms-in-your-favorite-cuisines/
  7. https://www.kikkoman.eu/food-stories/detail/mushrooms

Kaip vertinate šį įrašą?

Average rating 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

ŽYMOS:grybaiGrybų paštetasgrybų receptaipasaulio virtuvės

AutoriusSilvija
Esu Silvija, Laikas.lt straipsnių autorė. Myliu rašymą, bet labiausiai patinka tai daryti prasmingai. Tikiuosi, kad mano straipsniai skaitytojams padeda ne tik sužinoti, ką nors naujo, bet ir turiningai praleisti tas kelias minutes skaitant.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Čija pudingas su kefyru
Desertai

Čija pudingas su kefyru

2025-03-20
Vištienos paelija
Mėsos patiekalai

Vištienos paelija

2024-01-14
Didžiosios Britanijos mokykla
Įdomu

Didžiosios Britanijos mokykla, kurioje kalbama dvidešimčia kalbų (tarp jų – ir lietuviškai)

2013-03-01
Birželio mėnesio horoskopas 12 Zodiako ženklų
Įdomu

Birželio mėnesio horoskopas 12 Zodiako ženklų

2013-05-24

Laikas.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Laikas.ltLaikas.lt
Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?