Forminė duona be minkymo – šis paprastas, tačiau klasikinis naminės duonos receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išsikepti kvapnią, traškia plutele ir puriu vidumi kepaliuką be jokių sudėtingų technikų.
Forminė duona be minkymo: receptas
Puikiai tinka tiek sumuštiniams, tiek tiesiog su sviestu ar mėgstamu užtepu – tai universali ir šilta klasika tiesiai iš orkaitės.
Ingredientai:
- 500 g stiprių baltųjų kvietinių miltų (plius šiek tiek papildomai barstymui)
- 7 g (1 pakelis) sausų mielių
- 10 g druskos
- Augalinio aliejaus (formos patepimui)
Maisto produktų nuolaidos, akcijos. Apsilankykite - nuolaidos.lt
Gaminimo eiga:1. Sumaišyti miltus, mieles ir druską dideliame dubenyje. Supilti 325 ml šilto vandens ir rankomis maišyti, kol neliks sausų miltų gumulėlių ir susidarys netvarkinga tešlos gniūžtė. Uždengti ir palikti 1–2 val, kol tešla padvigubės.
2. Lengvai patepti kepimo formą augaliniu aliejumi. Išversti tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus. Lengvai paspausti, suformuoti apytikslį kvadratą.
3. Užlenkti viršutinį kraštą į vidurį ir prispausti, kad priliptų. Tada tą patį padaryti su kairiu ir dešiniu kraštais. Pradėti ridenti viršutinį kraštą link savęs, po truputį spaudžiant, kad tešla susivyniotų į save. Kai susiformuoja stambus ritinys, įdėti jį į kepimo formą siūle žemyn. Uždengti ir palikti šiltoje vietoje 45 min – 1 val, kol iškils dvigubai.
4. Įkaitinti orkaitę iki aukščiausios temperatūros, o orkaitės apačioje padėti sunkią skardą įkaitimui.
5. Kai tešla pakils, apšlakstyti ją trupučiu vandens ir įdėti į orkaitės vidurį. Į įkaitintą apatinę skardą greitai įpilti stiklinę labai šalto vandens ir uždaryti orkaitės dureles. Tuomet sumažinti temperatūrą iki 200 C temperatūros.
6. Kepti apie 40 min, praėjus pusei kepimo laiko apsukti formą. Norint patikrinti ar duona iškepusi, reikia išverti ją iš formos ir pabelsti į dugną – turi skambėti tarsi tuščiaviduris. Jei garsas duslus – dėti atgal į formą ir kepti dar 5 min.
7. Išimti iš formos ir palikti visiškai atvėsti ant grotelių prieš pjaustant.
Recepto šaltinis: https://www.bbc.co.uk/food
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.