Virtos bulvės – dažnas patiekalas ant daugelio šeimų stalo. Labai daug žmonių tiesiog nuluptas bulves meta į šaltą vandenį ir verda. Tačiau toks virimo būdas gali būti klaidingas, nes bulvėse tiesiog nebelieka naudingų sveikatai medžiagų.
Žemiau pateiksime informacija, kodėl ir kaip tinkamai virti bulves, kad išsaugotumėte kuo daugiau maistingųjų medžiagų ir išvengtumėte neigiamų pasekmių.
Koks yra teisingas bulvių virimo procesas?
Tinkamas bulvių virimas – raktas į maistingų medžiagų išsaugojimą. Daugelis įpratę bulves virti šaltame vandenyje, tačiau tai lemia vertingų vitaminų ir mineralų (fosforo, kalio, geležies, magnio, A, B1, B5, B6 ir PP vitaminų) praradimą.
Optimalus būdas išsaugoti bulvėse esančius vitaminus ir mineralus – jas dėti į jau verdantį, pasūdytą vandenį. Verdant ant vidutinės ugnies, užtikrinamas vienodas bulvių išvirimas, todėl šis paprastas metodas padeda išsaugoti visas maistingąsias bulvių savybes.

Kada geriausia lupti bulves prieš virimą?
Bulvių lupimas likus kelioms valandoms iki virimo – dažna laiko taupymo strategija, tačiau tai gali turėti neigiamų pasekmių daržovės maistingumui.
Ilgas bulvių laikymas šaltame vandenyje įtakoja naudingų maistinių medžiagų praradimą. Todėl rekomenduojama bulves lupti tik prieš pat virimą, kad išsaugotumėte visas maistingąsias medžiagas.
Be to, verta prisiminti, kad išvirusių bulvių vanduo – puiki natūrali trąša kambariniams augalams.
Dėl didelio kalio, fosforo, magnio ir geležies kiekio jis idealiai tinka augalų laistymui: kartą per savaitę vegetacijos metu ir du kartus per mėnesį ramybės periodu.
Taigi, ne tik išsaugosite vitaminus, bet ir panaudosite atliekas augalų priežiūrai.
Kodėl verta praturtinti savo mitybą virtomis bulvėmis?
Virtos bulvės, ypač tinkamai paruoštos turi nemažai naudos sveikatai:
- Geras angliavandenių šaltinis: Bulvės yra kompleksinių angliavandenių šaltinis, suteikiantis energijos ir sotumo jausmą.
- Vitaminų ir mineralų šaltinis. Nors dalis vitaminų ir mineralų prarandami virimo metu, tinkamai paruoštos bulvės vis dar yra geras kalio, vitamino C, vitamino B6 ir magnio šaltinis. Kalis svarbus tinkamam širdies veikimui ir kraujospūdžio reguliavimui.
- Skaidulų šaltinis. Bulvės, ypač su lupena, yra geras maistinių skaidulų šaltinis, svarbus virškinimo sistemos sveikatai.
- Lengvai virškinamos. Virtos bulvės yra lengvai virškinamos, todėl tinka žmonėms su virškinimo problemomis.
Tačiau svarbu nepamiršti, kad valgomųjų bulvių nauda priklauso nuo paruošimo būdo. Keptos ar keptų bulvyčių pavidalu jos tampa daug kaloringesnės ir mažiau naudingos.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.