Kombučia – populiarus fermentuotas arbatos gėrimas, garsėjantis įspūdingais sveikatos privalumais. Jame gausu probiotikų ir antioksidantų, jis pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, taip pat gali sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius ir cukraus kiekį kraujyje. Tačiau, nors kombučia ir yra naudinga, per didelis jos vartojimas gali sukelti nepageidaujamų šalutinių poveikių. Štai 5 galimi šalutiniai poveikiai, kuriuos galite patirti, jei dažnai geriate kombučią.
Per didelis kalorijų kiekis, jei dažnai geriate kombučią
Rinkoje yra daugybė kombučios rūšių. Nors kai kurios yra mažai kaloringos, kitose buteliuose gali būti iki 120 kalorijų. Retkarčiais gurkšnojant kombučios, jūsų liemens apimtis nepakis, tačiau kasdienis jos vartojimas gali prisidėti prie per didelio kalorijų suvartojimo, o tai lemia svorio augimą. Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie dažnai geria daug kalorijų turinčius gėrimus, dažniau turi antsvorio ar yra nutukę. Skystos kalorijos lengviau pasisavinamos ir mažiau sotina nei kalorijos iš kieto maisto. Be to, kaloringi gėrimai dažnai pakeičia maistingesnius užkandžius, kurie padeda ilgiau jaustis sotiems.
Pilvo pūtimas ir virškinimo sutrikimai, jei dažnai geriate kombučią
Nustatyta, kad kombučia gerina virškinimo sveikatą dėl joje esančių probiotikų, arba naudingų bakterijų. Tačiau per didelis jos vartojimas gali sukelti šalutinių poveikių. Kadangi kombučia yra gazuota, per didelis jos kiekis gali sukelti pilvo pūtimą. Gazas, patekęs į virškinimo sistemą, sukelia pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi. Be to, kombučioje yra FODMAP junginių – tam tikrų rūšių angliavandenių, kurie daugeliui žmonių, ypač sergantiems dirgliosios žarnos sindromu (DŽS), gali sukelti virškinimo sutrikimus. Galiausiai, per didelis kombučios vartojimas gali lemti per didelį cukraus suvartojimą, o tai gali sukelti vandens patekimą į žarnyną, sukeldama viduriavimą.

Per didelis pridėtinio cukraus kiekis
Daugelis kombučios gėrimų yra saldinami vaisių sultimis arba cukranendrių cukrumi, kad produktas būtų patrauklesnis vartotojams. Nors tai gali padaryti kombučios skonį nuostabų, tai padidina gėrimo cukraus kiekį. Per didelis pridėtinio cukraus vartojimas, ypač iš saldintų gėrimų, gali neigiamai paveikti jūsų sveikatą. Pavyzdžiui, saldinti gėrimai yra siejami su padidėjusia diabeto, nutukimo, kepenų suriebėjimo ir širdies ligų rizika. Priklausomai nuo prekės ženklo, vienoje kombučios porcijoje gali būti net 28 gramai cukraus – tai atitinka 7 arbatinius šaukštelius. Rinkitės kombučios gėrimus, kuriuose yra mažiau nei 4 gramai cukraus vienoje porcijoje.
Pavojinga tam tikriems žmonėms
Nors kombučia yra saugi daugumai žmonių, kai kuriems ji gali sukelti rimtų šalutinių poveikių. Kadangi kombučia yra nepasterizuota ir joje yra įvairių rūšių bakterijų ir mielių mišinys, ji gali skatinti oportunistinių bakterijų, kurios gali sukelti infekcijas, augimą. Pavyzdžiui, žmonėms, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi, pavyzdžiui, sergantiems vėžiu, inkstų liga ar ŽIV, kombučios vartojimas gali sukelti rimtų komplikacijų. Nors retai, buvo pranešta apie sunkias alergines reakcijas, acidozę ir kepenų komplikacijas dėl potencialiai užterštos kombučios vartojimo. Kadangi kombučia yra nepasterizuota ir joje yra nedidelis kiekis kofeino ir alkoholio, nėščios ir maitinančios moterys taip pat turėtų jos vengti.
Per didelis kofeino kiekis, jei dažnai geriate kombučią
Kombučia dažniausiai gaminama iš juodosios arba žaliosios arbatos, kuriose yra kofeino. Nors kombučioje yra daug mažiau kofeino nei tradicinėje plikytoje arbatoje, per didelis jos vartojimas gali lemti per didelį kofeino suvartojimą. Žmonės, jautrūs kofeino poveikiui, gali jausti nerimą ar drebulį, jei vartoja per daug kombučios. Be to, kombučios gėrimas prieš miegą gali sutrikdyti miegą.
Kiek kombučios galite gerti per dieną?
Nors kombučia yra saugi daugumai žmonių, geriausia apriboti jos vartojimą. Ji gali būti daug kalorijų ir cukraus turinti, todėl per didelis jos vartojimas nėra geriausias pasirinkimas jūsų sveikatai. Norėdami gauti kombučios naudą, nevartodami per daug kalorijų, apribokite jos vartojimą iki vienos ar dviejų 240 ml porcijų per dieną. Rinkitės aukštos kokybės, mažai kalorijų ir mažai cukraus turinčius produktus, laikomus tamsiuose stikliniuose induose. Ši pakuotė apsaugo probiotikus nuo šviesos pažeidimo. Rinkitės kombučą, kurioje vienoje porcijoje yra ne daugiau kaip 50 kalorijų.
Šaltinis: https://www.healthline.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.