Daug kas mano, kad datulės yra labai sveikos ir naudingos organizmui. Jos dažnai yra laikomos stebuklingais vaisiais, kurie gali pagerinti virškinimą, stabilizuoti kraujo cukraus lygį ir suteikti energijos. Tačiau ar tikrai šios džiovintos uogos yra tokios naudingos, kaip teigia kai kurie? Mitybos specialistai atskleidžia, ką iš tikrųjų apie datules turėtume žinoti ir kaip jos veikia mūsų organizmą.
Kodėl datulės yra naudingos žmogaus organizmui?
- Daug skaidulų. Paprastai vienoje porcijoje datulių, tai yra keturiose gabalėliuose, yra mažiau nei 300 kalorijų. Pasak mitybos specialistės Melisos Mroz-Planells, pakanka suvalgyti kelias datules, kad gautume didelį kiekį maistinių medžiagų. Skaidulos, savo ruožtu, mažina cholesterolio kiekį, sotina organizmą ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui.
- Greita energija. Datulės geba suteikti organizmui 66 gramus cukraus, kurį jis naudoja energijai. Kaip teigia mitybos specialistas Grerogi Lafortune, valgydami maistą, kuriame yra daug cukraus, tačiau trūksta kitų maistinių medžiagų, mes patiriame energijos svyravimus. Tačiau, nepaisant to, kad datulės turi daug cukraus, jos padeda kovoti su šiais svyravimais.
- Mažai baltymų. Vienoje porcijoje datulių yra apie du gramus baltymų, kas leidžia žmogui gauti reikiamą šio elemento kiekį. Mitybos specialistė Melisa Mroz-Planells pabrėžia, kad tai geriau nei saldumynai, kuriuose trūksta baltymų.
- Elektrolitų turinys. Mitybos specialistai teigia, kad vienoje porcijoje šių džiovintų vaisių yra apie 15% kasdienės magnio ir kalio normos, mineralų, kurie atlieka elektrolitų vaidmenį. Šie mineralai palaiko reikiamą skysčių ir druskų balansą organizme, taip pat širdies ir kraujospūdžio veiklą.

Apibendrinant galima teigti, kad datulės, nors ir yra saldžios bei kaloringos, gali tapti naudingais sveikatai priedais, jei jos vartojamos su saiku. Dėl savo skaidulų, energiją suteikiančių savybių ir elektrolitų kiekio, jos gali būti vertinga dalimi subalansuoto mitybos plano. Tačiau svarbu nepamiršti, kad dėl didelio cukraus kiekio jos neturėtų būti vartojamos per daug, kad nesukeltų kraujo cukraus svyravimų.
Šaltinis: https://novyny.live/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.