Bulvės – pasaulyje populiariausia ir universali daržovė. Nors daugeliui tai kasdienis maistas, veislės nuolat tobulinamos, siekiant išgauti unikalų skonį, spalvas ir patenkinti specifinius poreikius. Lietuvoje bulvės – neatsiejama mitybos dalis. Nors tradicinės veislės išlieka populiarios, vis daugiau dėmesio skiriama neįprastoms bulvėms. Pažvelkime į įdomiausias veisles, stebinančias savybėmis. Netikėtos bulvių veislės džiugina ne tik skoniu, bet ir išvaizda. Mokslininkai kasmet kuria naujas bulves, atsparesnes ligoms ir klimato kaitai, bet ir ieško gardžių, lengvai lupamų bei įdomių spalvų veislių.
Tradiciškai lietuviai renkasi dideles, lengvai lupamas ir tarkuojamas bulves. Europoje populiarios mažesnės, graikinio riešuto dydžio bulvės. Keičiant mitybos įpročius, šios „baby“ bulvės vis dažniau patenka ir ant lietuvių stalų.
Taigi, kokios įdomios bulvių veislės jau auga ir Lietuvoje?
‘Aztec Gold’ – aukščiausios kokybės bulvės, pasižyminčios aukso geltonumo spalva ir švelniu, kreminiu skoniu. Puikiai tinka troškiniams, košėms, gerai sugeria prieskonius. Atspari ligoms, tinkama įvairioms klimato sąlygoms.
‘Boston’ – populiari universali bulvių veislė. Geltonas, stambus minkštimas, daug sausųjų medžiagų – idealiai tinka kepti, virti ar gaminti traškučius. Atspari kai kurioms ligoms, gerai auga įvairiose dirvose, itin sausrai atspari. Išsiskiria raudona luobele ir geltonu minkštimu.
‘Barcelona’ – vidutinio ankstyvumo veislė, pasižyminti puikiu skoniu ir atsparumu ligoms. Geltonas minkštimas ir plona odelė tinka įvairiems patiekalams. Populiari dėl aukšto derlingumo ir atsparumo nepalankioms oro sąlygoms. Šviesiai geltonos spalvos luobelė ir minkštimas.
‘Bergerac’ – ankstyva veislė, išsiskirianti puikiu skoniu ir ligų atsparumu. Neįprastos išvaizdos – pailgi gumbai, violetinis minkštimas. Gausu antiocianinų – antioksidantų. Kol kas mažai populiari Lietuvoje, mėgstama gurmanų.
‘Siena’ – geltona odelė ir minkštimas, išvirus tampa bananų spalvos. Tolygūs, pailgi, nedideli gumbai, puikiai tinka kaip „baby“ tipo bulvytės. Labai skani, tinkama įvairiems patiekalams. Neatspari sausroms.
‘Madrid’ – vidutinio ankstyvumo veislė, pasižyminti puikiu skoniu. Šviesiai geltona luobelė ir kreminis minkštimas, virimo metu spalvos nekeičia. Itin derlinga.
‘Miss Blush’ – apvalūs, vienodo dydžio gumbai, pusiau raudona, pusiau geltona luobelė. Kreminis minkštimas. Tinkamos kaip „baby“ tipo bulvytės. Labai ankstyva / vidutinio ankstyvumo.

Tarp įdomiausių bulvių net ir mėlynos
Netikėtos bulvių spalvos: mėlynos bulvės – ne mitas! Daugelį nustebina violetinio minkštimo „Bergerac“ bulvės. Tačiau mėlynos bulvės – ne naujiena mokslininkams; išvesta ne viena mėlynojo atspalvio veislė.
Įdomu tai, kad Pietų Amerikoje natūraliai augo būtent mėlynos bulvės. Laukinės bulvės turėjo tamsią, beveik juodą odelę. Vėliau, sukultūrinus, bulvių minkštimas tapo geltonas arba baltas.
Mėlynos bulvės pasižymi mėlynu ar violetiniu atspalviu tiek odoje, tiek minkštime. Ši spalva – antocianinų, stiprių antioksidantų, kurių taip pat yra mėlynėse, raudonuosiuose kopūstuose ir vynuogėse, dėka. Antioksidantai saugo nuo laisvųjų radikalų ir padeda mažinti vėžio riziką.
Kur galima panaudoti mėlynas bulves?
Mėlynosios bulvės – universalumas virtuvėje. Nepaisant neįprastos išvaizdos, skanios ir maistingos mėlynosios bulvės pasižymi švelniu, drėgnu skoniu. Puikiai tinka košėms, virtos ar keptos. Ryškią mėlyną spalvą išlaikysite virdamos jas garuose, orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje. Verdant vandenyje rekomenduojama įpilti acto.
Mėlynosios bulvės – puikus pasirinkimas kulinariniams eksperimentams: nuo salotų iki traškučių. Jos ne tik pagyvins patiekalus, bet ir praturtins juos sveikais antioksidantais.

Mėlynos bulvės: pasaulinis paplitimas
Šiuo metu mėlynosios bulvės auginamos Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje ir kai kuriose JAV valstijose. Lietuvoje jas augina pavieniai entuziastai, o vietinių veislių kol kas nėra. Populiarios užsienio veislės: ‘Blaue Veltlin’, ‘Violettfleischige’, ‘Blaue Schweden’, ‘Blaue St. Galler’, ‘Blue Tomcat’, ‘Magic Molly’ ir ‘Purple Majesty’.
Išskirtinės bulvių veislės, nuo aukso geltonumo iki tamsiai violetinio minkštimo – netikėtas spalvų ir skonių pasaulis. Šios gurmaniškos bulvės keičia įprastą požiūrį, o gal ateityje mėlyni cepelinai nustebins jau ne tik gurmanus?
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Šaltinis:
https://ukininkui.lt