Niekam ne paslaptis, kad savo rankomis užauginti pomidorai yra nepalyginamai skanesni už tuos, kuriuos perkame parduotuvėse. Tačiau, norint, kad jūsų darže prinoktų sultingi ir aromatingi vaisiai, būtina pasirūpinti tinkamu augalų maitinimu. Optimalus laikas patręšti pomidorus yra praėjus dviem ar trims savaitėms po jų persodinimo į atvirą gruntą, dažniausiai gegužės pradžioje arba viduryje, kai jie jau būna prigiję. Patyrusios sodininkės ir „Meadowlark Journal“ įkūrėjos Laura Azcarraga trąšų receptas padės užauginti didesnį ir sultingesnį derlių. Ji teigia: „Nors rinkoje gausu įvairių komercinių produktų, niekas neprilygsta naminių pomidorų trąšų tvarumui ir natūralumui.“
L. Azcarraga pabrėžia, kad šis metodas yra ne tik draugiškas aplinkai ir ekonomiškas, bet ir leidžia sodininkui tiesiogiai kontroliuoti, kas patenka į dirvą, užtikrinant, kad trąšos yra natūralios, organinės ir be kenksmingų cheminių medžiagų.
Natūralių trąšų receptas
Viskas, ko jums reikės:
- Vienas valgomasis šaukštas Epsom druskos (magnio sulfato)
- Keturi ar penki kiaušinių lukštai
- Du valgomieji šaukštai kaulų miltų
- Vienas valgomasis šaukštas kepimo sodos
- Vienas galonas (apie 3,8 litro) vandens
Kodėl būtent šie ingredientai?
- Epsom druska yra gausi magniu ir siera – gyvybiškai svarbiomis maistinėmis medžiagomis, reikalingomis pomidorų fotosintezei.
- Kiaušinių lukštai yra puikus kalcio šaltinis, kuris yra būtinas ląstelių vystymuisi ir padeda apsisaugoti nuo viršūninio puvinio – dažnos pomidorų ligos.
- Kaulų miltai taip pat yra geras kalcio šaltinis ir turi fosforo, kuris yra ypač svarbus, kai pomidorai pradeda krauti vaisius.
- Kepimo soda padeda apsaugoti augalus nuo įvairių ligų.

Paruošimas ir naudojimas:
- Norėdami paruošti šį maistingą mišinį savo pomidorams, pirmiausia kruopščiai nuplaukite kiaušinių lukštus, kad pašalintumėte likusį kiaušinį, ir leiskite jiems visiškai išdžiūti. Išdžiovintus lukštus galite susmulkinti iki smulkių gabalėlių arba sumalti kavamale iki miltelių – taip jie greičiau atsipalaiduos dirvoje.
- Tuomet sumaišykite Epsom druską, susmulkintus kiaušinių lukštus (arba miltelius), kaulų miltus ir kepimo sodą viename galone vandens. Gerai išmaišykite, kol visi ingredientai ištirps.
- Kai pomidorų augalai bus prigiję ir pradės aktyviai augti, vieną kartą per dvi savaites palaistykite juos šiuo paruoštu tirpalu. Pilkite trąšas prie šaknų, vengdami lapų ir stiebų.
Šis trąšų receptas ne tik pamaitins pomidorus svarbiausiomis medžiagomis, bet ir prisidės prie sveikesnio ir gausesnio derliaus be jokių kenksmingų cheminių medžiagų. Mėgaukitės tikru, natūraliu savo užaugintų pomidorų skoniu!
Šaltinis: https://www.express.co.uk/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.