Mikrobangų krosnelė – patogus ir greitas būdas pašildyti maistą, tačiau dažnas jos naudojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Didelis natrio kiekis, pavojingos cheminės medžiagos pakuotėse ir netolygus maisto įkaitinimas gali kelti įvairius pavojus organizmui. Ekspertai įspėja, kad reguliariai vartojant mikrobangų krosnelėje ruoštą maistą, gali kilti įvairių sveikatos sutrikimų.
Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: padidėjusi vėžio rizika
Šaldytų patiekalų sudedamųjų dalių etiketės ne visada atskleidžia visą jų poveikį organizmui. Mikrobangų krosnelės veikimo principas grindžiamas elektromagnetine spinduliuote, kuri šildo tiek patį maistą, tiek jo pakuotę. Dėl to į maistą gali patekti kenksmingų cheminių junginių.
Vienas iš pavojingiausių elementų – bisfenolis A (BPA), kurio randama kai kuriose plastikiniuose induose. 2015 m. žurnale Medicine (Baltimore) publikuotas tyrimas parodė, kad BPA gali skatinti krūties ir prostatos vėžio ląstelių vystymąsi. Todėl verta rinktis BPA neturinčias pakuotes arba naudoti stiklinius ar keraminius indus.
Aukštas kraujospūdis ir širdies ligų rizika
Kai kurie šaldyti patiekalai gali atrodyti kaip mažai kalorijų turintis pasirinkimas, tačiau tai nereiškia, kad jie yra sveiki. Daugelyje pusfabrikačių gausu natrio – konservanto, kuris padeda išlaikyti produktų galiojimo laiką, tačiau gali turėti neigiamą poveikį organizmui.
Dietologai įspėja, kad didelis druskos kiekis gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą, didinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei sukelti inkstų pažeidimus. Jei dažnai valgote mikrobangų krosnelėje šildytą maistą, verta atidžiai skaityti jo sudėtį ir rinktis mažiau natrio turinčius variantus.
Mikrobangų krosnelėje ruošto maisto pavojai: apsinuodijimo pavojus
Mikrobangų krosnelė yra veiksminga šildymo priemonė, tačiau ji dažnai kaitina maistą netolygiai. Kai kurios patiekalo dalys gali įkaisti labai stipriai, o kitos išlikti nepakankamai šiltos. Dėl to maisto produktų paviršiuje esančios bakterijos gali išlikti gyvybingos ir sukelti apsinuodijimo riziką.
Gydytoja Leann Poston aiškina, kad norint sunaikinti kenksmingus mikroorganizmus, maistą reikia pašildyti iki aukštos temperatūros. Tačiau dėl netolygaus šilumos paskirstymo kai kurios vietos gali likti per šaltos, todėl bakterijos, tokios kaip Salmonella ar Listeria, gali išlikti gyvybingos ir sukelti virškinimo sutrikimus.

Antsvorio ir nutukimo rizika
Daugelis žmonių, siekdami kontroliuoti svorį, renkasi mikrobangų krosnelėje šildomą maistą dėl jo mažo kaloringumo. Tačiau šis požiūris gali būti klaidingas. The British Journal of Nutrition publikuotas tyrimas parodė, kad reguliarus paruoštų patiekalų vartojimas gali skatinti pilvo riebalų kaupimąsi. Tai gali būti susiję su aukštu perdirbtų angliavandenių kiekiu, trūkstamomis skaidulomis ir baltymų stoka.
Kaip sumažinti mikrobangų krosnelės naudojimo riziką?
Nors visiškai atsisakyti mikrobangų krosnelės gali būti sudėtinga, yra keletas būdų, kaip sumažinti jos naudojimo keliamą riziką:
- Naudokite tinkamas pakuotes. Venkite plastikinių indų, ypač tų, kurių sudėtyje yra BPA. Rinkitės stiklinius arba keramikinus indus.
- Pasirinkite sveikesnius produktus. Rinkitės mažai druskos turinčius šaldytus patiekalus arba ruoškitės maistą patys.
- Kaitinkite maistą tolygiai. Periodiškai pamaišykite maistą, kad šiluma pasiskirstytų vienodai.
- Stenkitės dažniau gaminti šviežią maistą. Mikrobangų krosnelės naudojimą verta keisti sveikesniais gaminimo būdais, pavyzdžiui, garuose ar orkaitėje.
Mikrobangų krosnelė – patogus įrankis, tačiau dažnas jos naudojimas gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Dėl pavojingų cheminių junginių, aukšto druskos kiekio ir netolygaus šildymo gali padidėti vėžio, širdies ligų ir nutukimo rizika. Norint sumažinti šiuos pavojus, svarbu atsakingai rinktis maisto produktus ir, jei įmanoma, dažniau gaminti maistą tradiciniais būdais.
Šaltinis: https://tsn.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.