Daugeliui kava – ne tik rytinis gėrimas, bet ir dienos ritualas, gyvenimo būdo dalis ar net socialinio bendravimo priemonė. Nors saikingas kavos vartojimas gali turėti teigiamą poveikį sveikatai, tam tikri įpročiai, susiję su šiuo gėrimu, gali sumažinti jo naudą ar net pakenkti organizmui. Specialistai pateikė keletą svarbių patarimų sveikesnei kavai – išlaikant jos naudą ir išvengiant dažniausiai pasitaikančių klaidų.
Patarimai sveikesnei kavai: nedėkite grietinėles
Grietinėlė, ypač saldinta ar aromatizuota, suteikia kavai švelnumo, tačiau kartu ir nereikalingų kalorijų, cukraus bei sočiųjų riebalų. Vietoj jos rinkitės augalinį pieną – avižų ar sojų, geriausia – be pridėtinio cukraus. Tai lengvesnė ir širdžiai draugiškesnė alternatyva.
Kuo mažiau cukraus – tuo daugiau skonio
Per didelis cukraus kiekis kavoje ne tik padidina kalorijų skaičių, bet ir slopina tikrąjį kavos skonį. Pabandykite kavą pagardinti natūraliais prieskoniais – cinamonu, vanilės ekstraktu ar net kakava. Tokie priedai ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai.
Patarimai sveikesnei kavai: natūralūs priedai vietoj sirupų
Aromatizuoti sirupai, kurie dažnai naudojami kavinėse, slepia nemažai cukraus ir dirbtinių kvapiųjų medžiagų. Vietoj jų naudokite tokius prieskonius kaip muskatas, kardamonas ar net šiek tiek maltos aitriosios paprikos – tai suteiks kavos puodeliui išskirtinio skonio be žalingų priedų.

Kavos gėrimo laikas svarbus
Kofeinas gali išlikti organizme net keletą valandų. Jei jaučiate nerimą, turite miego sutrikimų ar dažnai pavargstate vakare, rekomenduojama kavą gerti tik rytais ar iki pietų. Vakare šio gėrimo geriau vengti, kad nenutriktų miego ritmas.
Patarimai sveikesnei kavai: rinkitės kokybiškas pupeles
Pigūs kavos grūdai dažnai būna apdoroti chemikalais. Geriau rinktis ekologišką, sertifikuotą kavą – užaugintą be pesticidų, natūralesnėmis sąlygomis. Tokia kava dažnai pasižymi sodresniu skoniu ir yra draugiškesnė aplinkai.
Kava iš kavinės – ne visada nekaltas malonumas
Kavos gėrimai iš kavinių, nors ir patrauklūs, dažnai slepia riebalų, cukraus ir dirbtinių priedų „bombą“. Gaminant kavą namuose, turite visišką kontrolę – galite rinktis sveikesnius ingredientus ir reguliuoti kiekvieną sudedamąją dalį.
Nepamirškite vandens
Kava skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo (turi diuretinį poveikį), todėl ji neturėtų būti laikoma vandens pakaitalu. Jei geriama daug kavos, būtina papildomai gerti švaraus vandens, kad organizmas išliktų tinkamai hidratuotas.
Plastikas ir karštis – pavojingas derinys
Pigi plastikinė kavos virimo įranga, veikiama aukštos temperatūros, gali išskirti kenksmingas medžiagas, tokias kaip BPA. Jei kasdien verdate kavą namuose, verta investuoti į stiklinį, plieninį ar keraminį prietaisą – tai saugesnis ir ilgalaikis pasirinkimas.
Kava – puikus malonumas ir net sveikatai palankus gėrimas, jei tik mokame ją vartoti atsakingai. Atsisakius perteklinio cukraus, riebalų ar plastiko, galima ne tik pagerinti gėrimo skonį, bet ir pasirūpinti savijauta ilgam laikui.
Šaltinis: https://www.verywellhealth.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.