Virtuvė – tai ne tik vieta gaminti maistą, bet ir kasdienio gyvenimo centras. Čia sukasi gyvenimas, o kai kurie įrankiai ar įrenginiai tampa nepakeičiamais kasdieniais pagalbininkais. Tačiau net ir mylimiausi daiktai turi savo galiojimo laiką – jų naudojimas per ilgai ne tik gali apsunkinti maisto ruošą, bet ir paveikti higieną ar net maisto skonį. Kartu su virtuvės ekspertais apžvelkime dažniausiai naudojamus kurie daiktai virtuvėje turėti būti keičiami dažniau, nei manėme.
Prieskoniai – neamžini aromato šaltiniai
Gal ir atrodo, kad prieskoniai, tokie kaip raudonėlis, gali stovėti spintelėje amžinai, tačiau tai toli gražu nėra tiesa. Garsus JAV šefas Colin Smith sako: „Vienas didžiausių mitų virtuvėje – kad prieskoniai negenda. Tiesa ta, kad dauguma jų praranda skonį ir aromatą jau po dvejų metų.“
- Smulkinti prieskoniai galioja apie 2 metus.
- Visalapiai prieskoniai išlieka šiek tiek ilgiau, bet ir jie su laiku praranda stiprumą.
- Geriau rinktis šviežius žalumynus vietoj džiovintų, ypač jei naudojate baziliką, petražoles ar krapus – jie lengvai prieinami ir gerokai aromatingesni.
Patarimas: pažymėkite ant pakuotės datą, kada atidarėte prieskonį – tai padės sekti jų šviežumą.
Daiktai virtuvėje, kuriuos reikia keisti dažniau: plastikiniai maisto indeliai
Mūsų mylimi plastikiniai indeliai, skirti pietums ar maisto laikymui, ilgainiui tampa ne tokie patikimi. Mitybos konsultantė ir kulinarijos lektorė Whitney Cardosi sako: „Jei indelis prarado formą, turi kvapą ar jį sunku išplauti – metas jį pakeisti.“
- Rekomenduojama rinktis stiklinius indelius – jie tarnauja ilgiau, nesugeria kvapų ir nesusibraižo taip greitai.
- Venkite kaitinti plastikinius indelius mikrobangų krosnelėje – jie gali išskirti kenksmingas medžiagas.

Pjaustymo lentelės – slaptas bakterijų šaltinis
Pjaustymo lentelės patiria daug streso – peiliai, drėgmė, dažnas plovimas… Laikui bėgant jos įgauna įbrėžimų ir įpjovų, kuriose kaupiasi bakterijos.
Virtuvės šefas Bo Counts sako: „Profesionaliose virtuvėse lenteles keičiame kasmet, o medines lenteles būtina tinkamai prižiūrėti – kitaip jos greitai tampa nehigieniškos.“
- Plastikines lenteles galima plauti indaplovėje, tačiau stebėkite jų paviršiaus būklę.
- Medines lenteles plaukite tik rankomis, reguliariai aliejuokite, kad jos neišsausėtų ir nesuskiltų.
Daiktai virtuvėje, kuriuos reikia keisti dažniau: smulkūs virtuvės prietaisai
Blenderiai, kavos aparatai, skrudintuvai – viskas atrodo puikiai, kol staiga… nebeveikia. Whitney Cardosi rekomenduoja neignoruoti požymių:
- Jei aparatas išskiria kvapus, girgžda, trumpina elektros tiekimą – tai ženklas, kad laikas keisti.
- Naudojant vandens reikalaujančius prietaisus (pvz., kavos aparatą) būtina reguliariai nukalkinti, kad jie tarnautų ilgiau.
Gruzdintuvės krepšeliai – saugumo klausimas
Jei namuose turite gruzdintuvę, nepamirškite ir jos krepšelio būklės. Bo Counts įspėja: „Net jei krepšelis atrodo tvirtas, dažnas naudojimas jį susilpnina. Aštrūs vielos galai ar lūžiai gali kelti pavojų maistui ir sveikatai.“
- Keiskite krepšelius kas 1–1,5 metų, ypač jei naudojate dažnai.
- Reguliariai apžiūrėkite, ar nėra lūžių, įskilimų ar rūdžių.
Silikoniniai šaukštai ir mentelės – pasitikrinkite jų būklę
Aukštai temperatūrai atsparūs guminiai šaukštai ar mentelės yra itin patogūs, tačiau laikui bėgant jie susidėvi.
Bo Counts sako: „Po kelių mėnesių naudojimo jie gali suskilti, įtrūkti ar pradėti byrėti. Tai kelia ne tik higienos, bet ir sveikatos pavojų.“
- Rekomenduojama keisti kas 6 mėnesius, ypač jei matomi pažeidimai.
- Jei naudosite suskilusią mentelę keptuvėje, gali atskilti dalelės ir patekti į maistą.
Virtuvėje verta laikytis principo: geriau anksčiau nei per vėlai. Daiktai virtuvėje dažnai neturi aiškios galiojimo datos, tačiau jų nusidėvėjimas tiesiogiai veikia jūsų sveikatą, maisto kokybę ir saugumą. Kartais pakeitę seną plastikinį indelį ar subraižytą lentelę ne tik pagerinsite savo virtuvės higieną, bet ir atrasite naują malonumą gaminant.
Šaltinis: https://www.realsimple.com/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.