Now Reading
Vilniaus knygų mugė: prisimenant renginio akimirkas ir laureatus (Foto)

Vilniaus knygų mugė: prisimenant renginio akimirkas ir laureatus (Foto)

Vilniaus knygų mugė: prisimenant renginio akimirkas ir laureatus (Foto)

Vilniuje ūžte praūžė 12 – oji knygų mugė, sulaukusi neįtikėtinos minios lankytojų bei išaiškinusi geriausių praėjusių metų knygų vardus bei jų autorius.

Keturias dienas vykęs renginys kvietė įsigyti naujausius leidinius bei susitikti su jų autoriais ar net gauti autografą. Su skaitytojais noriai bendravo žymus knygų paaugliams rašytojas Kevinas Brooksas, knygos „Žydų šimtmetis“ autorius Yuri Slezkine, lietuviams puikiai pažįstamas ir visų mylimas Algimantas Čekuolis, lietuviška kulinarinių knygų žvaigžde pamažu tampanti Beata Nicholson, šmaikštusis Gustavas bei daugelis kitų.
 
Ypač laukiami buvo „Metų knygos“ apdovanojimai bei Jurgos Ivanauskaitės premijos laimėtojo paskelbimas. „Metų knygos“ rinkimuose leidiniai dalyvavo trijose kategorijose: vaikų, paauglių ir suaugusiųjų. Į kiekvieną jų buvo pasiūlyta po penkias knygas. Suaugusiųjų kategorijoje geriausiais pripažinti Marcelijaus Martinaičio biografiniai užrašai „Mes gyvenome“, paauglių kategorijoje – Vytauto Račicko „Baltos durys“, o geriausia vaikų knyga išrinkta Rimanto Černiausko knygelė „Vaikai ir vaiduokliai“.
 
Šiemet geriausią metų knygą rinko net 17 tūkst. knygų mylėtojų, t.y. bene penkis ar šešis kartus daugiau nei pernai. Anot renginio organizatorių, tai rodo, kad skaitytojų ne tik daugėja, bet jie darosi vis labiau motyvuoti ir „Metų knygos“ rinkimai pamažu pradeda užimt deramą vietą.
 
J. Ivanauskaitės premija šiemet atiteko poetui Rimvydui Stankevičiui už poezijos knygą „Patys paprasčiausi burtažodžiai“.
 
Taip pat buvo išrinkta ir kūrybiškiausia metų knyga, kuria tapo Valdo Papievio romanas „Eiti“.
 
Didelio susidomėjimo sulaukė ir kūrybinės dirbtuvės „Tu gali sukurti knygą“, kurias noriai lankė ne tik mažieji, bet ir juos čia atvedę tėveliai. Ypač smagu, kad didelis dėmesys buvo skiriamas slipnai matančių vaikučių švietimui – pažintį su brailio raštu noriai pradėjo ne vienas mažasis.
 
Išties, galima pasidžiaugti, kad ši mugė pagaliau drąsiai gali būti pavadinta vienu svarbiausiu šalies kultūrinių renginių. Tiesa, tobulėti dar yra kur. Pavyzdžiui, reikia manyti, kad ateityje bus geriau išpręsta nemokamo mugės autobuso problema: norinčiųjų juo atkeliauti į renginį buvo be galo daug, tad tie, kurie tikėjosi įlipti ne pirmoje stotelėje, neretai liko stovėti šaltyje.
 
Laikas.lt taip pat brovėsi pro lankytojų spūstį ir paruošė Jums išsamų fotoreportažą.


Nuotr. Aistės Bimbirytės

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top