Now Reading
Kovoje su „zuikiais“ ribų nėra? (Foto)

Kovoje su „zuikiais“ ribų nėra? (Foto)

Kovoje su „zuikiais“ ribų nėra? (Foto)

Važiuojančiųjų be bilietų keleivių pateisinti negalima, nes už jų važiavimą moka visi kiti vykstantys viešuoju transportu. Tačiau ar su „zuikiais“ kovojanti kontrolė visada imasi leistinų priemonių?

Laikas.lt gavo laišką su nuotraukomis nuo skaitytojo, kuris buvo liudininkas itin nepagarbaus transporto kontrolės darbuotojų elgesiu su senyvo amžiaus žmogumi.  Tačiau kontrolę vykdantys darbuotojai pateikė ir kitokią įvykio versiją.

 Senyvo amžiaus keleivį išlaipino iš autobuso, nors jis buvo įsigijęs bilietą, bet neturėjo lengvatinio pažymėjimo. Įrodymas – vienoje iš pateiktų nuotraukų kontrolieriaus rankoje kartu su elektroninių bilietų tikrinimo aparatu laikomas bilietas. 

Pasak portalui nuotraukas atsiuntusio liudininko, Konstitucijos pr. stotelėje išlaipintą senuką antradienį apie 11:30 val. kontrolieriai tempė į autobusiuką, nes norėjo išrašyti jam baudą. Šis bandė kalbėtis ir aiškintis, palikęs pažymėjimą, tačiau aršiai nusiteikę kontrolieriai jį visaip pradėjo stumdyti ir beveik vilkti senelis esą išsigando ir pradėjo rėkti.

„Niekas nesikeikė, bet elgesys, agresija ir vaizdai stipriai primena tuos iš Maskvos, kur demonstrantus OMON’as tempia į savo autobusus“, – teigia įvykio liudininkas, pridurdamas, kad irgi buvo užsipultas, nes fotografavo, bet kai nepasidavė provokacijom kontrolė apsiramino.

Pašnekovas teigė supratęs, kad kontrolieriai peržengė ribas. Esą senuką galų gale paleido tik tada, kai fotografas pakėlė kamerą prie veido, sudarydamas įspūdį, jog filmuoja. To esą pakako, kad „nepaklusniam“ keleiviui lieptų atsiprašyti ir jį paleistų.

Pagal važiavimo maršrutiniais autobusais ir troleibusais taisykles, kontrolei keleivis privalo pateikti pažymėtą bilietą su nuolaida ir galiojantį dokumentą, patvirtinantį asmens teisę į transporto lengvatą. Jei važiuoja be galiojančio pažymėjimo, o tik su bilietu laikoma, kad jis važiuoja be bilieto. 

Nors kontrolierius turi teisę išlaipinti keleivį iš transporto priemonės už atsisakymą mokėti baudą, ar pristatyti jį į policiją bei reikalauti, kad keleiviai vykdytų jo teisėtus nurodymus, tačiau išsamiau apie tokių priemonių vykdymo būdus taisyklėse informacijos nėra. Kita vertus, čia turėtų galioti elementarios mandagumo manieros, juk kažin ar kontrolės darbuotojams šis senyvo amžiaus žmogus kėlė fizinį nesaugumą, į kurį šie buvo priversti atsakyti.

Laikas.lt redakcija bandė susisiekti SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Kontrolės skyriaus vadovu Daniu Rinkausku, kad pakomentuotų tokį kontrolės darbuotojų elgesį bei papasakotų apie galimas sankcijas. Komentaro tikimės sulaukti artimiausiu metu.

PAPILDYTA:

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Kontrolės skyriaus vadovui Daniui Rinkauskui pavaldiniai pateikė visiškai kitokias įvykio aplinkybes. 

Esą žmogus, pamatęs įlipančius darbuotojus, pats stengėsi išlipto iš autobuso. Supratęs, kad turės mokėti baudą, jis parodė pensininko pažymėjimą, tačiau kontrolieriams į rankas nedavė. Taip ir liko neaišku, koks buvo keleivio amžius – jis pats teigė esantis 67-rių metų. Kontrolieriai taip pat nurodė, kad asmens bilietas buvo žymėtas jau antrą kartą – taigi jis važiavo be bilieto. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kontrolierių teigimu, kaltę supratęs keleivis ėmė atsiprašinėti, bandė pasišalinti, o šie jį bandė tik sulaikyti, o į fotografuojantį asmenį dėmesio nekreipė.

Pasak D. Rinkausko, nepriklausomai nuo amžiaus kiekvienas privalo turėti bilietą ir nuolaidą suteikiantį dokumentą. Esą žmonės turi ne fotografuoti, o padėti kontrolieriams dirbti jų darbą, taip kaip reikia padėti policijai. Esą kito kelio sulaikyti ir sudrausminti įžūlius jaunuolius nėra. Juk kol atvažiuos pareigūnai, kontrolieriai jau gali būti sumušti.

Kontrolieriai pastebi,kad daug jų darbe lemia keleivių nuomonė – dalis jų priešiškai nusistatę tikrinimų atžvilgiu, elgiasi nepagarbiai.

Skyriaus vadovo teigimu, ribos tarp pareigų atlikimo ir fizinės jėgos panaudojimo yra labai menkos. Už netoleruotiną elgesį kontrolieriams gali grėsti papeikimas, o vėliau ir atleidimas iš pareigų.

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top